Alde Glykol væske Skift selv

Vi har skiftet vores Kabe ud med en anden model Kabe, hvor bla. Glykol væsken skal skiftes. Vi har valgt, at anvende Alde Glykol G13 , det var på tilbud til en god pris. Vi har tidligere udarbejdet ligende artikel, dog uden brug af Alde Glykol G13 som er færdig blandet – Denne artikel omhandler derfor skift selv Alde Glykol til den nyeste G13.

Hvad skal du bruge

Du skal anvende Alde Glykol, en spand, hælde kande, umbraco nøgle, og en skruetrækker samt klude – Husk det gode humør 🙂 .

Alde Glykol

Du skal anvende Alde Glykol, en spand, hælde kande, umbraco nøgle, og en skruetrækker samt klude

Gennemskylle anlægget

Det er vigtigt, at det Glykol man skifter med kan blandes med eksisterende – Hvorfor det ?, når man tømmer det gamle Glykol ud. Fordi der stadig er noget gammelt Glykol i anlægget som ikke kan tømmes ud, og for at undgå der sker en kemisk reaktion fordi to Glykolvæsker ikke kan sammen bør man gennemskylle anlægget. Vi gennemskyllede anlægget med almindeligt vand, og anvendte herefter Alde Glykol som er færdigblandet G13 Glykol, det nyeste på marked som f.eks VW også anvende til biler. Se nedenstående billede som viser hvilken typer Glykol der må blandes sammen.

NB. Har du en campingvogn fra årgang 2014, er der med stor sansynlighed fyldt Alde Glykol G13 på som er den nyeste Glykolvæske.

Alde Glykol

Tabellen identificerer, hvilket servicekølevæske (venstre) kan tilføjes til det fabriksfyldte kølemiddel (øverst).

Hvilken typer Glykol anvendes primært:
Der findes som udgangspunkt 2 typer af Glykol – Ethylenglykol og Propylenglykol.
Forskellen er at ethylenglykol er klassificeret sundhedsskadeligt, det er propylenglykol ikke.
For propylenglykol gælder at den akutte giftighed ved indtagelse er meget ringe, og der kræves store mængder for at fremkalde tydelig skade på helbredet hos mennesker. Propylenglykol nedbrydes i kroppen til pyrodruesyre (som er et normalt led i glukosestofskiftet, hvor det fungerer som energikilde).

Hvilken typer Glykol, og hvornår blev det anvendt:
G10: Blå/Grøn Er vel nærmest antik
G11: Blå Indtil 1996
G12: Rød Kom i 1997. Er forbedret mht. korrosionsbeskyttelse af aluminiumsmotorer.
G12+: Lyserød Kan efterfyldes uanset om der er G11 eller G12 på i forvejen.
G12++: Lilla Kom i 2009. Kan som G12-Plus også efterfyldes uanset om der er G11 eller G12 på i forvejen. Indeholder yderligere additiver for de nyeste dyre bil motorer.
G13: Lyserød, en ny og forbedret version af G12++, den kan godt blandes med G12++.

Sådan skifter du Glykol

Du starter med og fjerne hynder m.v således du kan komme til udluftningsventiler:

Du starter med og fjerne hynder m.v., hvor udluftventiler er placeret. Vi skulle f.eks fjerne hynde i rundsiddegruppen, og beklædningsplade i skebet i toiletrum samt beklædningsplade i garderobeskabet hvor Glykolbeholderen er placeret.

Alde Glykol

Beklædningsplade til Glykol beholder i garderobeskab fjernes – Skruer løsnes, skal ikke skrues helt ud, herfter fjernes pladen.

Alde Glykol

Sådanne ser det ud når pladen til 12 volts pumpen er fjernet.

Alde Glykol

Hynde i rundsiddegruppe er fjernet, således vi kan komme til udluftningsventil.

Alde Glykol

Beklædningsplade i skabet i toiletrum er fjernet, og du kan se udluftningsventilen på billede.

Tømme det gamle Glykolvæske ud af anlægget:

Nu skal det gamle Glykol tømmes af anlægget, og du starter med at fjerne 12 volts pumpen som du med fordel kan komme ned i pose og hænge ved siden af (du behøver ikke frakoble ledninger). Herefter løsner du skruen i bunden af campingvognen – Se billede serie med tekst.

Alde Glykol

12 volt pumpen løsnes vis denne plast møtrik.

Alde Glykol

12 volt pumpe er nu placeret i en frysepose således drypper der ikke gammelt glykolvæske fra pumpen, herudover holder posen pumpen.

Alde Glykol

Aftapningsskrue i bunden af campingvognen – Du løsner skruen og skruer den helt ud (husk en spand under til opsamling af gammelt Glykol.

Når der ikke løber mere gammelt Glykol i spanden, fjerner du spanden. Nu skal du køre dine støtteben op, og herefter anvende næsehjulet til, og løfte og sænke vognen, således du får tømt det hele ud.

Vi valgte og gennemskylle anlægget – Du skruer bundskruen i igen, og hælder vand på anlægget til der ikke kan være mere på anlægget, anvend udluftningsventilerne for evt. luft. Monter 12 volt pumpen, og tænd for fyret, lad fyret stå ca. 5 minutter, og du kan se vandet bliver mørk af den farve den gamle Glykol havde. Sluk for fyret gas=Off fyret=off, herefter tømmer anlægget igen på samme måde som i starten – Du gennemskyller flere gange end til der ikke er mere gammelt Glykol i anlægget. Vi gennemskyllede afslutningsvis med Alde Glykol, lidt hysterisk 🙂 .

Påfyldning af nyt Alde Glykol:

Efter anlægget er gennemskyllet og aftappet, kan du begynde og påfylde det nye Alde Glykol væske.

Alde Glykol

Nu påfylder vi den nye Alde Glykol.

Du fylder på således Glykolvæsken er lidt over MIN i beholderen, løsne udluftskruerne, og væsken forsvinder i beholderen ved evt. luft, herefter påfylder du igen Glykol væske til lidt over MIN i beholderen. Når der ikke kommer mere luft ud af udluftningskruerne, er du klar til at monterer 12 volts pumpen, og starte Alde fyret op :-).

Alde Glykol

Bemærk opfyldning er lige over MIN mærke – 12 Volt pumpe monteret – Nu skal beklædningsplader monteres og arbejdet er afsluttet

Inden du monterer beklædningspladen i garderobeskabet, bør lade fyret køre ½-1 døgn samt tjekke om Glykol væsken falder i beholderen. Alde fyret er monteret med automatisk udlufter, og derfor vil væskestanden i starten falde lidt, og en smule genopfyldning kan være nødvendigt, således Glykolvæsken er lidt over MIN mærke.

Når Glykol væsken ikke falder under “MIN mærke” på beholder er arbejdet afsluttet, og beklædningspladen kan monteres igen 🙂 .

Vi havde ikke brug for, at løfte og sænke campingvognen for, at få luftlommer ud, udluftning vis udluftningskruer samt automatudlufteren var nok – Vi efterfyldte ca. ½ liter Glykol.

Hvornår skal du skifte Glykol igen ?:

Ført og fremmest bliver det lettere næste gang idet du ikke behøver og gennemskylle anlægget, men blot kan aftappe og påfylde nyt væske 🙂 .

NB. Har du en campingvogn bygget fra januar 2014, er der med stor sansynlighed fyldt Alde Glykol G13 på som er den nyeste Glykolvæske.

Svar på spørgsmål om hvornår skal du skifte Glykol igen er:
Har du en Glykolvæske påfyldt af den nyeste f.eks G12++ eller Alde Glykol G13 vil svaret være 5 år.

Frostsikring i Glykolvæsken ændre sig ikke, det er ikke derfor du skal skifte Glykol, årsagen er alene på grund af Glykolvæskens tilsatte korrosions hindrende stoffer, nedbrydes langsomt ved opvarmning, derfor skal man skifte Glykol hvert 2-5 år alt efter hvilken type Glykol man på sit anlæg. De tilsatte korrosions hindrende stoffer smøre, og beskytter alu dele m.v. mod tærring.

For campister som anvender deres Alde Centralvarme meget, enten bor i campingvognen eller anvender som fastligger sommer og vinter, anbefales det men skifter efter producentens anvisninger – Men Anvender du ikke dit Alde centralvarmeanlæg så ofte, vil vi skifte hvert ca. 6-7 år med en G13 Glykolvæske påfyldt anlægget.

Som oplyst nedbrydes de tilsatte korrosions hindrende stoffer langsomt ved opvarmning, idet du f.eks ikke anvender dit Alde centralvarme så ofte, vil der gå længere tid før de tilsatte korrosions hindrende stoffer nedbrydes 🙂 .


Hvorfor Alde centralvarme

Mange campister har fundet ud af hvor stor komfort man får med centralvarme i en campingvogn.
Et Alde centralvarmeanlæg er meget effektivt centralvarmeanlæg, som kan bla. styres efter den ønskede temperatur du ønsker i campingvognen. Har man først prøvet centralvarme i en campingvogn er det svært at undvære, det svare til et radiatorsystem i et hus. Idag findes der centralvarme i mange campingvogne, også i små campingvogne.


Se relevante links vedrørende Alde:

• Link: Alde 3000/3010 Fejlfinding/Gode Tips
• Link: Nyttig viden om dit Alde fyr


ET SKATKAMMER AF OPLEVELSER med Rejsetips/ Ferielande: Se mere via dette link: Rejsetips/ Ferielande

http://caravaninfo.dk/rejesetips-og-ferielande/

Kabe Snak

Facebook gruppe: Kabe Snak

Kabe Snak er for alle som har en Kabe Campingvogn eller Autocamper (Gratis at være med) - Gruppen er også for dig som overvejer Kabe eller måske du gerne vil følge med fordi du overvejer Kabe 🙂 .
Gruppen er ikke en klub og er ikke kommerciel, er tiltænkt vi kan drøfte alt vedrørende Kabe Campingvogne og Autocampere. Køb og Salg af Kabe Campingvogne og Autocampere med tilhørende udstyr er tilladt.

•Link: Kabe Snak

Kabe Snak

Camping, Udstyr & Teknik:

Deltag i facebook gruppen Camping, Udstyr & Teknik som bla. omhandler alt om: Camping, Campingvogne, Caravan Movere, Udstyr & Teknik. En hygelig gruppe som er for alle, og hvor der er hjælp at hente:

Klik på link eller billede og deltag i gruppen: Facebook Gruppe


Følger du os på Facebook?

Hvis ikke husk, at give CaravanInfo.dk et Like, så du er med på de første nyheder, videoer o.l.. Like Page:

CaravanInfo.dk er Skandinavien´s største samt mest unikke private campingportal vedrørende:Camping, Campingvogne, Caravan Movere, Udstyr, Teknik, Artikler samt gode råd til Gør-Det-Selv Projekter.Kommentarer

Alde Glykol væske Skift selv — 2 kommentarer

    • Vi købte 2 x 4 liter til en Kabe Smaragd. Dog vil 5 liter være nok: 1×4 liter og 1×1 liter. 4 liter koster ca. kr. 200, og 1 liter koster ca. kr. 80.

Skriv et svar

Din e-mailadresse vil ikke blive publiceret. Krævede felter er markeret med *

*