Udskifte/service af mover kul på Caravan Mover


Her er en lille mini guide til hvordan kul i en mover kan serviceres eller udskiftes. Billederne er fra et andet projekt men giver dig måske inspiration til hvordan du kan skifte kul i en mover samt foretage fejlfinding, service. 🙂

En mover el-motor er ret simpel idet der tale om en el-drevet motorer, hvor kul og kommutator er nogle vigtige dele i en elmotor.

Meget kulstøv i kulholderen kan forhindrer kullene i at bevæge sig frit.
Det kan forhindre kullene i, at få optimal kontakt til kommutatoren, og det kan begrænse strømmen som dermed medføre manglende trækkraft (Sløv mover).

Hvis din mover har manglende trækkraft (Sløv mover), kan du tage kullene ud, når kullene er ude, kan du forsigtigt blæse holderen ren for evt. kulstøv. Når du har gjort det, skal du sikre, at kullene kan bevæge sig frit op og ned i kulholderen inden du samler din mover igen.


Ovenstående er værd at prøve inden køb af nye kul.

Hvis kullene sidder fast i kulholderen kan det være på grund af “snask” (kulstøv opblandet i kondensvand).
Typisk kan det forekomme hos vintercampister som ofte bruger deres mover om vinteren, hvilket på sigt kan medføre dårlig kontakt mellem kommutatoren og kullene grundet kulstøv opblandet i kondensvand. Kondensvand kommer ved brug af moveren om vinteren, og kombinationen af kulstøv og kondensvand er en dårlig blanding for en elmotor med kul. Der kan også forekomme ekstra kulstøv i motoren ved evt. overbelastning af moveren, eller kullene være knækket.

Hvis din mover trækker dårligt eller pludselig ikke virker, kan ovenstående være årsagen, og en rensning for evt. kulstøv bør foretages.

Her kan du se en Truma Mover SE fra 2008, hvor plast dækslet som beskytter motoren er fjernet, og du ser polen til moverens kul ikke er helt ren. (Nedenstående billeder kan forstørres ved at klikke på billede).
Sørg for at kabelskoene er rene, således der er en god forbindelse.

1_2

På denne model mover sidder et lille dæksel som kan skubbes bagud, hvorefter polen er fri.
2_3

Du kan nu rengøre kulholderen for støv m.v., og du kan rengøre polen for snavs og ir.
3_2

4_1

Efter du har renset kulholderen samt renset polen for snavs og ir, skal du sikre dig kullet kan bevæge frit i kulholderen. Kan kullet bevæge sig frit i kulholderen kan roligt samle det hele igen :-).

6_2

Hvis du skifter kul i din mover motor, bør du skifte alle kul i den motor du udskifter kul i.
Nedenstående billede er et billede af kul til en mover.


Billede af Moverkul

Nogle gode råd til at sikre god 12 volt forbindelse:
Alle kabelsko i installationen kontrolleres, de må ikke være løse eller koroderede.
Kabelsko / ender bør holdes rene. Ir/oxidering må ikke forekomme.
Alle forbindelser kontrolleres for fastspænding og korrosion.
Tilslutninger og sikringer bør holdes rene også omformer tavlen.
Batteri polerne bør være rene og fri for korrosion. De bør være afskærmet så der ikke kan ske kortslutning.


Se relevante links

Se relevante links:

Fejlsøgning af Mover – Klik her


Caravaninfo.dk kan ikke gøres ansvarlig for brug af ovenståenden informationer. Ligeledes er det den respektive bruger som er ansvarlig for den til enhver tid gældende lovgivning overholdes for udførsel af 12 Volt..


NB. Husk at deltage i afstemning, du kan også skrive dine evt. kommentar/ erfaringer nederst på siden.
Klik her – Link til side med afstemninger samlet


Kabe Snak

Facebook gruppe: Kabe Snak

Kabe Snak er for alle som har en Kabe Campingvogn eller Autocamper (Gratis at være med) - Gruppen er også for dig som overvejer Kabe eller måske du gerne vil følge med fordi du overvejer Kabe 🙂 .
Gruppen er ikke en klub og er ikke kommerciel, er tiltænkt vi kan drøfte alt vedrørende Kabe Campingvogne og Autocampere. Køb og Salg af Kabe Campingvogne og Autocampere med tilhørende udstyr er tilladt.

•Link: Kabe Snak

Kabe Snak

Camping, Udstyr & Teknik:

Deltag i facebook gruppen Camping, Udstyr & Teknik som bla. omhandler alt om: Camping, Campingvogne, Caravan Movere, Udstyr & Teknik. En hygelig gruppe som er for alle, og hvor der er hjælp at hente- Klik på link eller billede og deltag i gruppen: Facebook Gruppe

Følger du os på Facebook?

Hvis ikke husk, at give CaravanInfo.dk et Like, så du er med på de første nyheder, videoer o.l..

CaravanInfo.dk er Skandinavien´s største samt mest unikke private campingportal vedrørende:Camping, Campingvogne, Caravan Movere, Udstyr, Teknik, Artikler samt gode råd til Gør-Det-Selv Projekter.