Montering af Truma XT Mover

Montering af Truma XT Mover har aldrig været lettere, og vægten er gået ned ligesom der er sket væsentlige forbedringer samt et andet design – Hvis du f.eks. sammenligner med Truma SER/ SE.


Vi valgte Truma XT til vores Kabe fordi den har mange gode detaljer som f.eks:

– Kulfri motor
– Lav vægt
– Lav strømforbrug
– Er super stærk op til 2.300 kg campingvogne
– let montering
– Minimal pladskrav
– Giver god frihøjde
– Ruller
– Køre hastighed
– Er der plads til vores Truma XT monteret bag ved hjulene
– Vores reservehjul som er ophængt under campingvognen kan blive siddende

Vi har ikke valgt en Mover ud fra prisen, men alene kvaliteten samt de gode detaljer 🙂 .

Specifikationer

Mover XT kan klare stigninger på op til ca. 25 % ved en totalvægt på 1.200 kg og 13 % ved en totalvægt på 2.300 kg på et egnet underlag.
Anbefalet batterikapacitet: Rundcelleteknologi min. 38 Ah, Gel / AGM min. 48 Ah, Blysyrebatteri (flydende elektrolyt) min. 75 Ah - "Starterbatterier er ikke egnede"
Vægt 28 Kg (Uden batteri)
Strømforbrug gennemsnitlig ca. 28 A maksimal 150 A Hvilestrømsforbrug < 80 mA (isat stik / adapter) < 150 µA (ikke isat stik / adapter)
Radiofrekvens Klasse 2, 868 MHz
Hastighed ca. 17 cm i sekundet (afhængig af vægt og stigning)
Vægt ca. 28 kg
Sikring plusledning 150 A

Følgende mål skal opfylde kravene fra Truma

Monterings af Truma XT Mover

Mål som skal overholdes.

Vi tjekkede målene og kunne konstaterer alle mål kan efterleves, herudover kan vores reserhjuls holder under campingvognen blive siddende.

Truma XT Mover

Afstand til reservehul stativ under campingvogn var ok – Der skal være min 32 cm, og der lang over 39 cm 🙂

Truma XT Mover

Afstand ved hjul måler ca. 17 cm, og der skal min. være 14 cm.

Truma XT Mover

ca. 32 cm fra måler ca. 15 cm, og der skal min. være 14 cm.

Frihøjden blev også tjekket og fundet ok – Så vores campingvogn efterlever Truma´s krav til montering vedrørende afstands krav.

Montering

Inden montering bør du læse brugermanualen igennem
NB. Husk dækkene på campingvognen skal være pumpet op til max, vi har 4,5 bar i vores dæk, således bliver afstanden mellem dæk og mover rulle korrekt.

Montering af sikkerheds dåse:

Montering af Truma XT Mover

Sikkerhedsdåsen skal placeres foran på chassis.

Montering af Truma XT Mover

Sikkerhedsdåse er monteret således campingvognens 13 pol stik kan nå sikkerhedsdåsen.

Montering af Truma Mover

Ledningen er ført igennem nederste hul og vi har valgt og fastgøre kabel langs eksisterende kabel ind til campingvognen.

Truma Mover

Sikkerhedsdåsen mangler ikke de 13 ben som campingvogens stik har, du sætter sikket ind og drejer stikket og en sikkerhedsafbryder tænder og slukker.

Truma XT

Den lille røde knap er sikkerhedsafbryderen. De to strøkstik skal i de ledige ben – Rød/sort i ben til venstre på billede, og den sorte i ben til højre.

Hul i campingvognens bund:
Vi har valgt og gøre eksisterende hul hvor nuværende strømkabler kommer ind i campingvognen større til mover kablerne.

Truma XT

Før installation – Bænk er løftet op, således man kan komme ordenligt til.

Truma Mover

Silikone er fjernet, og hullet gøres lidt større til kabler fra Truma XT.

Truma XT

Movermotor A og B samt forbindelses stang ligger klar til montering.

Truma XT

Markerer midten af forbindelsesstang, således du kan måle den er placeret midten inden slut til spænding.

Truma XT

Placer først den ene mover på chassisrammen herefter forbindelses stangen, og til sidst moveren til den anden side som skubbes ind i forbindelses stangen og løftes op på chassisrammen.

Truma XT

Begge mover motorer og forbindelses stang er monteret løst(Ikke fast spændt).

NB. Vær opmærksom på boltene er med påført gevindsikring som kun virker når boltene er skruet i en gang, så ikke noget med og løsne igen. Bliver boltene løsenet igen skal der påføres gevindsikring før til spænding. Gevindsikring kan købes i en lille flaske til ca. kr. 100,- i 2019.

Nu er begge mover motorer og forbindelses stang monteret løst (Ikke fast spændt), bolte spændes således moveren kan justeres sidevejs samt afstand mod dæk før til korrekt spænding. Nu udføres følgende i prioriteret rækkefølge:

1) Justerer afstand mellem mover motor A og dæk – Anvend medfølgende metal afstands stykke 20 mm.

Truma XT

Medfølgende afstandsstykke af metal 20 mm til mellem dæk og ruller.

2) Placer mover motor A korrekt sidevejs, og placer afstands stykke 20 mm mellem dæk og mover rulle (Afstands stykke skal kunne blive siddende mens du spænder bolte, og hjulene skal med belastning= dæk skal være på terræn mens du spænder med afstands stykke imellem dæk og mover ruller ). Se evt. dette • Link: Jursterer afstanden mellem mover ruller mod dæk.

3) Tjek at beslag sidder korrekt på chassis, og spænd de to bolte på mover motor A med en momentnøgle. De to bolte på på beslaget skal spændes med 25 Nm

Truma XT mover

De to bolte spændes med momentnøgle 25 Nm

4) Foretag det samme med Mover motor B

5) Vi markerede midten af forbindelses stangen inden montering – Forbindelses stangen placeres nu midt imellem de to Mover motorer

6) Spænd de to små bolte til forbindelses stangen fast, når den er placeret i midten – Bolte til forbindelses stangen spændes med 15 Nm (en bolt til hver motor).

Truma Mover

Forbindelsesstang spændes med 1 stk. bolt fra hver motor, og den spændes med 15 Nm

7) Det medfølgende plastrør deles evt. på midten, og kabler føres igennem plastrør (Se nedenstående billede), træk røret beskytter kablerne fra mover motor mod skader når mover motor bevæger sig ved indpresning af ruller mod dækkene.

Truma XT

Det medfølgende plastrør er delt på midten og kabler fra mover motor føres igennem. Plastrør anvendes til og beskyttes strømkabler hvor motor bevæger sig ved til- og frakobling

Når du har ført kabler i gennem plastrøret, er du klar til og trække kablerne fra Mover motorer til hul i campingvognens bund. Kablerne fastgøres i bunden med de medfølgende skruer og kabelholder. Kabler føres op igennem hul i campingvogn bund, og lukkes med butyl fugemasse. Fordelen ved butyl fugemasse istedet for silikone, er silikone limer kablerne sammen og butyl kan genbruges uden og lime det hele sammen.

8) Kabler trækkes hen til hullet i bunden, og fastgøres under bunden.Føres op igennem hullet i bunden.

9) Hul i bunden lukkes med butyl fugemasse, butyl fugemasse limer ikke men tætner – Silikone limer og er svært og få fjernet igen.

10) Mover styreboks placeres indvendigt i magasin helt 40 cm fra batteri, og skrues fast.

11) Kabler fra begge mover motorer samt sikkerheds dåse tilsluttes i styreboksen

12) Medfølgende + og – kabel fastgøres i styreboks og herefter på batteriet.

OBS. Kabler ved mover motor må ikke være spændt for hårdt, der skal være kabel til mover kan bevæge sig ved til- og frakobling.

Montering indvendig

Vi monterede nyt Optima Yellow Top YTS 5.5. 75 Ah samtidig med vores mover, Optima Yellow Top batteri er anbefalet af Truma. Du kan ved brug af Truma XT nøjes med et mindre batteri jf. Truma, men vi vil gerne have lidt ekstra til forbrug i campingvognen. Se mere via dette link: Optima Yellow Batteri til Truma XT i Kabe campingvogn.

Vi udskiftede også vores batterilader til ny lækker kvalitets batterilader, et dyrt godt batteri skal også have en god batterilader for, at sikre optimal opladning og lang levetid på batteriet: Se mere via dette link: Ny batterilader til Optima Yellow Top batteri i Kabe

Trume Mover XT

Truma Mover XT monteret og nyt Optima Yellow Top75 Ah er monteret.

Truma Mover XT

Færdig monteret – Og virker 🙂 .

Konklusion

Truma XT mover er blevet meget nemmere og monterer, grundet deres nye beslag – Hvis du f.eks sammenligner med Truma SER/ SE. Herudover kræver Truma XT mover mindre plads ved montering på campingvognens chassis, ligesom frihøjden er optimal.

Truma XT

Med den nye Truma XT kan reservehjul med tilhørende beslag under campingvognen stadig være der selv om mover er monteret bag akslen

Truma XT

Truma XT og reservehjul sammen ? – Ja du læser rigtigt, det har før ikke kunne lade sig gøre, men med Truma XT som fylder mindre kan det lade sig gøre.

Truma XT

Plads til Mover og reservehjul ved montering af mover bag ved akslen.

Styreboksen er nyt design, og virker solid, og det er nemt og fastspænde kabler, ligesom brugermanual er nem og forstå.

Truma XT styreboks

Truma XT styreboks

Truma XT Styreboks

Truma XT Styreboks

Fjernbetjeningen ligger godt i hånden, og fungerer godt. Det eneste minus som jeg savner, er der ikke er lavet mulighed for, at havde fjernbetjeningen i en strop.

Truma XT fjernbetjening

Truma XT fjernbetjening

Ved brug tænke jeg i første omgang: Jeg savner min Truma SER, men lige som alt andet nyt kræver det tilvænning. Den er mere lydløs ved tilkobling af ruller, men der er mere lyd når man køre med mover.
Herudover syntes jeg den drejer langsommere end Truma SER.

Vores Truma XT mover er monteret på en Kabe med 1.600 kg. total vægt, og Truma XT mover må trække op til 2.300 kg – Der burde derfor være masser af motor power – Den lød på ingen måde overanstrengt 🙂 .

Eneste minus er, at Truma XT kan ruste på nogle dele (Ikke plast dele 🙂 ), men det har vi gjort noget ved – Vi har behandlet den med gennemsigtig rustbehandling, således kan man ikke se den er behandlet andet end den er lidt mat i overflader.

Prisen er i den dyre ende, men følelsen af man har gjort et godt køb er der stadig 🙂 .

Truma XT

Anvendes hvis ruller ikke kan køre tilbage automatisk, så kan man manuelt skrue rullerne tilbage

Truma XT

Ved brug af sikkerhedsnøgle skal gummiproppen fjernes på mover motor.

Truma XT

Medfølgende afstandsstykke af metal 20 mm til mellem dæk og ruller.

http://caravaninfo.dk/montering-af-truma-xt-mover/

http://caravaninfo.dk/montering-af-truma-xt-mover/


Vi kan anbefale Camping & Fritid Horsens til køb af bla. Caravan Mover , de har en bred vifte af kvalitets udstyr. Ved bestilling af vare via webshop kommer varene dagen efter. Link til Camping & Fritid Horsens .


Kabe Snak

Facebook gruppe: Kabe Snak

Kabe Snak er for alle som har en Kabe Campingvogn eller Autocamper – Er dog også for dig som overvejer Kabe, ligesom du måske gerne vil følge med fordi du overvejer Kabe 🙂 .
Gruppen er ikke kommerciel, er tiltænkt vi kan drøfte alt vedrørende Kabe Campingvogne og Autocampere.
Køb og Salg af Kabe Campingvogne og Autocampere med tilhørende udstyr er tilladt.

•Link: Kabe Snak

Kabe Snak


Se relevante links:

• Link: Samlet oversigt vedrørende Caravan Movere.
• Link: Optima Yellow Top Batteri til campingvogne og Movere.
• Link: Caravan Mover uden kul i motor.
• Link: Flotte alufælge til Campingvogne.
• Link: Victron Blue Smart Batterilader.
• Link: Victron Battery monitor BMV-712 Smart (Få mere ud af dit batteri).
• Link: Jursterer afstanden mellem mover ruller mod dæk.
• Link: Mover batteri lav vægt.
• Link: Tilslutte 12 volt batteri i campingvogn
• Link: 12 volt ledninger/ sikringer.


Kabe Snak

Facebook gruppe: Kabe Snak

Kabe Snak er for alle som har en Kabe Campingvogn eller Autocamper (Gratis at være med) - Gruppen er også for dig som overvejer Kabe eller måske du gerne vil følge med fordi du overvejer Kabe 🙂 .
Gruppen er ikke en klub og er ikke kommerciel, er tiltænkt vi kan drøfte alt vedrørende Kabe Campingvogne og Autocampere. Køb og Salg af Kabe Campingvogne og Autocampere med tilhørende udstyr er tilladt.

•Link: Kabe Snak

Kabe Snak

Camping, Udstyr & Teknik:

Deltag i facebook gruppen Camping, Udstyr & Teknik som bla. omhandler alt om: Camping, Campingvogne, Caravan Movere, Udstyr & Teknik. En hygelig gruppe som er for alle, og hvor der er hjælp at hente- Klik på link eller billede og deltag i gruppen: Facebook Gruppe

Følger du os på Facebook?

Hvis ikke husk, at give CaravanInfo.dk et Like, så du er med på de første nyheder, videoer o.l..

CaravanInfo.dk er Skandinavien´s største samt mest unikke private campingportal vedrørende:Camping, Campingvogne, Caravan Movere, Udstyr, Teknik, Artikler samt gode råd til Gør-Det-Selv Projekter.
Skriv et svar

Din e-mailadresse vil ikke blive publiceret. Krævede felter er markeret med *

*