Montering af mover 800x600

Montering af Truma XT Mover

Montering af Truma XT Mover

Montering af Truma XT Mover har aldrig været lettere, og vægten er gået ned ligesom der er sket væsentlige forbedringer samt et andet design – Hvis du f.eks. sammenligner med Truma SER/ SE.

Vi valgte Truma XT til vores Kabe fordi den har mange gode detaljer som f.eks:

– Kulfri motor
– Lav vægt
– Lav strømforbrug
– Er super stærk op til 2.300 kg campingvogne
– let montering
– Minimal pladskrav
– Giver god frihøjde
– Ruller
– Køre hastighed
– Er der plads til vores Truma XT monteret bag ved hjulene
– Vores reservehjul som er ophængt under campingvognen kan blive siddende

Vi har ikke valgt en Mover ud fra prisen, men alene kvaliteten samt de gode detaljer 🙂 .

Truma XT Mover – Spar penge og samtidig få bedre garanti: Læs Mere

Specifikationer

[table id=7 /]

Følgende mål skal opfylde kravene fra Truma
Mål som skal overholdes.

Vi tjekkede målene og kunne konstaterer alle mål kan efterleves, herudover kan vores reserhjuls holder under campingvognen blive siddende.

Afstand til reservehul stativ under campingvogn var ok – Der skal være min 32 cm, og der lang over 39 cm 🙂
Afstand ved hjul måler ca. 17 cm, og der skal min. være 14 cm.
ca. 32 cm fra måler ca. 15 cm, og der skal min. være 14 cm.

Frihøjden blev også tjekket og fundet ok – Så vores campingvogn efterlever Truma´s krav til montering vedrørende afstands krav.

Montering

Inden montering bør du læse brugermanualen igennem
NB. Husk dækkene på campingvognen skal være pumpet op til max, vi har 4,5 bar i vores dæk, således bliver afstanden mellem dæk og mover rulle korrekt.

Montering af sikkerheds dåse:

Sikkerhedsdåsen skal placeres foran på chassis.
Sikkerhedsdåse er monteret således campingvognens 13 pol stik kan nå sikkerhedsdåsen.
Ledningen er ført igennem nederste hul og vi har valgt og fastgøre kabel langs eksisterende kabel ind til campingvognen.
Sikkerhedsdåsen mangler ikke de 13 ben som campingvogens stik har, du sætter sikket ind og drejer stikket og en sikkerhedsafbryder tænder og slukker.
Den lille røde knap er sikkerhedsafbryderen. De to strøkstik skal i de ledige ben – Rød/sort i ben til venstre på billede, og den sorte i ben til højre.

Hul i campingvognens bund:
Vi har valgt og gøre eksisterende hul hvor nuværende strømkabler kommer ind i campingvognen større til mover kablerne.

Før installation – Bænk er løftet op, således man kan komme ordenligt til.
Silikone er fjernet, og hullet gøres lidt større til kabler fra Truma XT.
Movermotor A og B samt forbindelses stang ligger klar til montering.
Markerer midten af forbindelsesstang, således du kan måle den er placeret midten inden slut til spænding.
Placer først den ene mover på chassisrammen herefter forbindelses stangen, og til sidst moveren til den anden side som skubbes ind i forbindelses stangen og løftes op på chassisrammen.
Begge mover motorer og forbindelses stang er monteret løst(Ikke fast spændt).

NB. Vær opmærksom på boltene er med påført gevindsikring som kun virker når boltene er skruet i en gang, så ikke noget med og løsne igen. Bliver boltene løsenet igen skal der påføres gevindsikring før til spænding. Gevindsikring kan købes i en lille flaske til ca. kr. 100,- i 2019.

Nu er begge mover motorer og forbindelses stang monteret løst (Ikke fast spændt), bolte spændes således moveren kan justeres sidevejs samt afstand mod dæk før til korrekt spænding. Nu udføres følgende i prioriteret rækkefølge:

1) Justerer afstand mellem mover motor A og dæk – Anvend medfølgende metal afstands stykke 20 mm.

Medfølgende afstandsstykke af metal 20 mm til mellem dæk og ruller.

2) Placer mover motor A korrekt sidevejs, og placer afstands stykke 20 mm mellem dæk og mover rulle (Afstands stykke skal kunne blive siddende mens du spænder bolte, og hjulene skal med belastning= dæk skal være på terræn mens du spænder med afstands stykke imellem dæk og mover ruller ). Se evt. dette • Link: Jursterer afstanden mellem mover ruller mod dæk.

3) Tjek at beslag sidder korrekt på chassis, og spænd de to bolte på mover motor A med en momentnøgle. De to bolte på på beslaget skal spændes med 25 Nm

De to bolte spændes med momentnøgle 25 Nm

4) Foretag det samme med Mover motor B

5) Vi markerede midten af forbindelses stangen inden montering – Forbindelses stangen placeres nu midt imellem de to Mover motorer

6) Spænd de to små bolte til forbindelses stangen fast, når den er placeret i midten – Bolte til forbindelses stangen spændes med 15 Nm (en bolt til hver motor).

Forbindelsesstang spændes med 1 stk. bolt fra hver motor, og den spændes med 15 Nm

7) Det medfølgende plastrør deles evt. på midten, og kabler føres igennem plastrør (Se nedenstående billede), træk røret beskytter kablerne fra mover motor mod skader når mover motor bevæger sig ved indpresning af ruller mod dækkene.

Det medfølgende plastrør er delt på midten og kabler fra mover motor føres igennem. Plastrør anvendes til og beskyttes strømkabler hvor motor bevæger sig ved til- og frakobling

Når du har ført kabler i gennem plastrøret, er du klar til og trække kablerne fra Mover motorer til hul i campingvognens bund. Kablerne fastgøres i bunden med de medfølgende skruer og kabelholder. Kabler føres op igennem hul i campingvogn bund, og lukkes med butyl fugemasse. Fordelen ved butyl fugemasse istedet for silikone, er silikone limer kablerne sammen og butyl kan genbruges uden og lime det hele sammen.

8) Kabler trækkes hen til hullet i bunden, og fastgøres under bunden.Føres op igennem hullet i bunden.

9) Hul i bunden lukkes med butyl fugemasse, butyl fugemasse limer ikke men tætner – Silikone limer og er svært og få fjernet igen.

10) Mover styreboks placeres indvendigt i magasin helt 40 cm fra batteri, og skrues fast.

11) Kabler fra begge mover motorer samt sikkerheds dåse tilsluttes i styreboksen

12) Medfølgende + og – kabel fastgøres i styreboks og herefter på batteriet.

OBS. Kabler ved mover motor må ikke være spændt for hårdt, der skal være kabel til mover kan bevæge sig ved til- og frakobling.

Montering indvendig

Vi monterede nyt Optima Yellow Top YTS 5.5. 75 Ah samtidig med vores mover, Optima Yellow Top batteri er anbefalet af Truma. Du kan ved brug af Truma XT nøjes med et mindre batteri jf. Truma, men vi vil gerne have lidt ekstra til forbrug i campingvognen. Se mere via dette link: Optima Yellow Batteri til Truma XT i Kabe campingvogn.

Vi udskiftede også vores batterilader til ny lækker kvalitets batterilader, et dyrt godt batteri skal også have en god batterilader for, at sikre optimal opladning og lang levetid på batteriet: Se mere via dette link: Ny batterilader til Optima Yellow Top batteri i Kabe

Truma Mover XT monteret og nyt Optima Yellow Top75 Ah er monteret.
Færdig monteret – Og virker 🙂 .
Konklusion

Truma XT mover er blevet meget nemmere og monterer, grundet deres nye beslag – Hvis du f.eks sammenligner med Truma SER/ SE. Herudover kræver Truma XT mover mindre plads ved montering på campingvognens chassis, ligesom frihøjden er optimal.

Med den nye Truma XT kan reservehjul med tilhørende beslag under campingvognen stadig være der selv om mover er monteret bag akslen
Truma XT og reservehjul sammen ? – Ja du læser rigtigt, det har før ikke kunne lade sig gøre, men med Truma XT som fylder mindre kan det lade sig gøre.
Plads til Mover og reservehjul ved montering af mover bag ved akslen.

Styreboksen er nyt design, og virker solid, og det er nemt og fastspænde kabler, ligesom brugermanual er nem og forstå.

Truma XT styreboks
Truma XT Styreboks

Fjernbetjeningen ligger godt i hånden, og fungerer godt. Det eneste minus som jeg savner, er der ikke er lavet mulighed for, at havde fjernbetjeningen i en strop.

Truma XT fjernbetjening

Ved brug tænke jeg i første omgang: Jeg savner min Truma SER, men lige som alt andet nyt kræver det tilvænning. Den er mere lydløs ved tilkobling af ruller, men der er mere lyd når man køre med mover.
Herudover syntes jeg den drejer langsommere end Truma SER.

Vores Truma XT mover er monteret på en Kabe med 1.600 kg. total vægt, og Truma XT mover må trække op til 2.300 kg – Der burde derfor være masser af motor power – Den lød på ingen måde overanstrengt 🙂 .

Eneste minus er, at Truma XT kan ruste på nogle dele (Ikke plast dele 🙂 ), men det har vi gjort noget ved – Vi har behandlet den med gennemsigtig rustbehandling, således kan man ikke se den er behandlet andet end den er lidt mat i overflader.

Prisen er i den dyre ende, men følelsen af man har gjort et godt køb er der stadig 🙂 .

Anvendes hvis ruller ikke kan køre tilbage automatisk, så kan man manuelt skrue rullerne tilbage
Ved brug af sikkerhedsnøgle skal gummiproppen fjernes på mover motor.
Medfølgende afstandsstykke af metal 20 mm til mellem dæk og ruller.

Truma XT Mover – Spar penge og få samtidig bedre garanti !

Læs mere – Artikel

YouTube – Se test på kiler m.v.  
Truma XT Mover – Test med store kiler i begge sider:

Truma XT Mover – Test med almindelige kiler:

Truma XT Mover – Test manøvre i grus indkørsel:

Se alle YouTube film

Download Mover monteringsvejledninger

Download Mover Monteringsvejledninger

Nye indlæg

E&J 165Ah Lithium Batteri Heat_1

E&J 165Ah Lithium Batteri Heat

E&J 12,8V 165Ah LIFEPO4 Lithium Batteri Heat – Kan oplades ved batteri temperatur under 0 grader. Kvalitets E&J 12,8V 165Ah LIFEPO4 Lithium Batteri Heat – Kan oplades ved temperatur under 0 grader. Har indbygget BMS, er velegnet til Campingvogne/ Autocampere. Artiklen omhandler E&J 165Ah nyeste model Lithium batteri som bla. har bedre data end forrige E&J 165Ah

Læs mere »

Kompressor METABO POWER 180-5 W OF

METABO Kompressor til Camping Metabo Power 180-5 W OF er en lille effektiv og kompakt camping stempelkompressor til fleksibel anvendelse ved pumpning af Campingvogn dæk- og bildæk samt cykeldæk, rengøre enmer m.v.. Denne bærbar montagekompressor – ideel til alle slags opgaver inden for camping, bil samt i boligen til hæftning og sømning blot for at

Læs mere »
Isabella Trolley

Isabella Trolley – Camping Transportvogn

Isabella Trolley – Camping Transportvogn Ingen grund til at slæbe på tunge ting med risiko for ryg problemer. Vi har undersøgt hvilken muligheder vi havde når vi bla. skal transporterer vores toilettank m.v.. Vi ønsker en holdbar camping løsning, og det blev Isabella Trolley som har mange fordele, herunder bla.:  Kan kører let og uhindret

Læs mere »
Isabella Mega Space Opbevaringstelt

Isabella Mega Space Opbevaringstelt

Isabella Mega Space Opbevaringstelt Vi har en sæson plads skal havde et kvalitets redskabstelt som er stabilt, med god plads og kan stå ude hele sæsonen – Vi har valgt Isabella Mega Space Opbevaringstelt. Opbevaringsteltet har fast og god udluftning i gavl samt 1 meter bred dør med lynlås i den anden gavl. Er med

Læs mere »
Glamping

Glamping – Glampister – Glamourøs Camping

Glamping – Glampister – Glamourøs Camping Glamping som betyder  ”glamourøs camping” er et populært begreb, og er blevet meget populært inden for de seneste ca. 10 år. Konceptet går ud på det vi kender fra luksusrejser, man kombinerer intimiteten og det naturnære fra campinglivet med komfort. Glamping har hurtigt vokset sig stort grundet det giver

Læs mere »
Teltonika RUTX50

Camping 5G Router TELTONIKA RUTX50

RUTX50 Kraftfuld Router med super hurtig 5G Campister vælger ofte almindelige routere som anvendes i boliger til camping, men er disse routere er ikke altid optimale til camping. Som kræsen campist ønsker vi en fremtidssikret kraftfuld 5G router – Vores valg blev TELTONIKA RUTX50 som er en 5G kraftfuld router som kan tilsluttes 12 volt som

Læs mere »


Deltag i vores Facebook gruppe:

Facebook Gruppe Camping-Udstyr-Teknik


Camping-Udstyr-Teknik:

Deltag i facebook gruppen Camping Udstyr, Teknik. En hyggelig gruppe som er for alle, og hvor der er god dialog samt hjælp at hente.

Læs Mere
Solceller Camping:

Har du solceller til camping eller overvejer du solceller til camping, kan du med fordel deltage i facebook gruppen Solceller Camping som omhandler alt vedrørende Solceller inden for Camping: Campingvogn, Autocamper, Telt, Teltvogn, Shelter, Campinghytte, Mobilhome eller Bivuak m.v..

Solceller Camping - Facebook GruppeLæs Mere


Summary
Facebook grupper om Camping
Article Name
Facebook grupper om Camping
Description
Facebook grupper om Camping
Author
Publisher Name
Caravaninfo.dk
Publisher Logo

Skriv en kommentar

Din e-mailadresse vil ikke blive publiceret. Krævede felter er markeret med *

Scroll to Top