Vedligeholdelse af trækkrog på bilen

Når man kører med stabilisator skal kuglen være fuldstændig ren og tør! – Undgå larm og knirken fra din stabilisator 🙂


Når du køber ny trækkrog til, at trække din campingvogn med, er trækkrogen (kuglen) sortlakeret fra fabrikken. Inden du spænder din campingvogn på bilens trækkrog, bør du fjerne malingen på selve kuglen. Hvis du ikke fjerner den sorte maling på kuglen, vil den sætte sig fast på campingvognens stabilisator. Sætter den sorte maling sig fast på stabilisatorens bremsebelægninger, vil du kunne risikerer der kommer lyde fra trækkrogen (kuglen).

Når man står med en ny bil med tilhørende trækkrog, syntes man ikke om at skulle slibe en flot sort maling væk på trækkrogens kugle – Men der er ingen vej uden om, den sorte maling skal væk på selve kuglen inden du kører med campingvognen.

Flere bilmærker f.eks VW anvender Rilsanbehandling af deres trækkroge.

Hvad er rilsanbehandling:
Rilsan er et termoplastisk polyamidpulver (“nylon”), der har nogle helt klare fordele

• Termoplastisk polyamidpulver (Nylon 11)
• Lav friktion og slidstærk
• Slagfast og korrosionsstærk
• Lagtykkelse på 60-1,000 my i én arbejdsgang – flere lag kan påføres
• Høj dækkeevne ved kanter og hjørner
• God isoleringsevne

Rilsan fremstilles af det franske firma Arkema. Navnet Rilsan kommer af Ricinus-planten (Ricinus-olie – “amerikansk olie” – som bruges i bindemidlet) plus det franske ord “sanitaire,” hvilket skal illustrere, at Rilsan er let at rengøre og samtidig velegnet til blandt andet fødevarer.

Rilsan påføres ved at opvarme emnerne og dyppe dem i “flydende” pulver – det er det, som hedder hvirvelsintring. Rilsan kan også påføres på samme måde som ved elektrostatisk pulverlakering.

Afhængig af den valgte påføringsteknik bliver resultatet en halv- til helblank overflade. Kilde: JAI-O

Hvordan fjerner du malingen:

Du kan anvende smergellærred, start f.eks med korn 80, korn 120 og afslut med korn 200-240 til at slibe malingen af kuglen. Du skal slibe så den runde kugle er blank, og uden maling.

Hvor skal du fjerne malingen:

Du skal fjerne den sorte maling på bilens trækkrog, men kun på selve kuglen – Se nedenstående billeder:

Maling er ikke slebet af, hvad gør du:

Har du kørt med campingvognen uden at slibe malingen af kuglen, kan der være en risiko for at malingen sætter sig i friktions klodserne i stabilisatoren – er det sket kan klodserne i stabilisatoren renses ved at slibe med sandpapir.

Vedligeholdelse fremadrettet:

Inden du kører med campingvognen skal koblingskuglen på bilens trækkrog skal altid rengøres for fedt og andre materiale rester, ellers reduceres stabiliserings effekten fra din stabilisator væsentligt.

Egnede rengørings midler:
• Bremse rengørings middel
• Rense benzin
• Cellulosefortynder
• Sprit

Bremsebelægninger, der er forurenet med fedt, skal STRAKS udskiftes (alle bremsebelægninger) – De må ikke renses!

NB. Rensede bremsebelægninger har et stærkt formindsket dæmpnings moment.

Fjerne årsagen til knirkelyd:

Har du gjort alt efter bogen, men der kommer knirkelyd alligevel? – Nogle gange kan du høre en knirkende lyd fra stabilisering kobling, som kommer fra den glasagtige overflade, som i nogle tilfælde dannes på bremseklodserne i stabilisatoren. Du kan med fint sandpapir slibe den glasagtige overflade på stabilisatorens bremseklodser væk, og knirkelyden stopper.

Hvordan beskytter du den blanke kugle mod rust:

Du kan fast have en beskyttelses hætte monteret som sidder ned over kuglen, beskyttelses hætten fjernes hver gang du skal bruge bilens trækkrog. Du kan få beskyttelses hætter i gummi (anbefales) og plast.

Gummi beskyttelseshætte
Gummi beskyttelseshætte
Beskyttelses hætte i plast
Beskyttelses hætte i plast

Nogle campister anvender lidt fedt på kuglen, hvis de også har en trailer som anvendes når de ikke køre med campingvognen.

NB. Husk kuglen skal renses helt for fedtstoffer, inden du kobler campingvognen på bilens trækkrog.Deltag i vores Facebook gruppe:

Facebook Gruppe Camping-Udstyr-Teknik


Camping-Udstyr-Teknik:

Deltag i facebook gruppen Camping Udstyr, Teknik. En hyggelig gruppe som er for alle, og hvor der er god dialog samt hjælp at hente.

Læs Mere
Solceller Camping:

Har du solceller til camping eller overvejer du solceller til camping, kan du med fordel deltage i facebook gruppen Solceller Camping som omhandler alt vedrørende Solceller inden for Camping: Campingvogn, Autocamper, Telt, Teltvogn, Shelter, Campinghytte, Mobilhome eller Bivuak m.v..

Solceller Camping - Facebook GruppeLæs Mere


Summary
Article Name
Vedligeholdelse af trækkrog på bilen
Description
Vedligeholdelse af trækkrog på bilen
Author
Publisher Name
Caravaninfo.dk
Publisher Logo

Skriv et svar

Din e-mailadresse vil ikke blive publiceret. Krævede felter er markeret med *

Scroll to Top