Wera momentnøgle 800x600

Hjulskift på Campingvogn og Bil – Brug af momentnøgle

Youtube - Se vores YouTube om Wera Momentnøgle 40-200 Nm.

Hjulskift på Campingvogn og Bil – Brug af momentnøgle


Gør-Det-Selv Hjulskift 

Ved hjulskift af campingvognens og bilens hjul er der nogle ting man bør være opmærksom på.

Vi skifter selv hjul fra sommerhjul til vinterhjul på camping og bil, og vil gerne dele vores erfaringer.

Strammer du hjulboltene for hårdt, risikerer du at ødelægge både alufælge og bremseskiver. Strammer du hjulbolte for lidt kan de falde af. Det er noget rigtigt skidt at miste hjulbolte og måske endda et hjul, mens du er på farten.

Alufælge til campingvognHjulskift

Værktøj til montering 

Det rigtige moment ligger ikke bare lige i hånden – Når hjulboltene skal spændes, skal de spændes ensartet og med den rigtige momentnøgle.

Vi anvender følgende kvalitets værktøj til hjulskift på vores campingvogn og bil

Wera Momentnøgle Click-Torque C3 set 2. Måleområde: 40-200 Nm; Præcision +/- 3% ifølge DIN EN ISO 6789-1:2017-0740-200 Nm. 

Wera C3 momentnøgle

  • Med 1/2″-firkants-tilslutning, omskifter-skralde, 45 tænder.
  • Let indstilling og sikring af den ønskede momentværdi med hør- og mærkbar falden i hak, når skalaværdierne nås.
  • Hør- og mærkbar udløsningsmekanisme, når den indstillede momentværdi nås.
  • Meget robust udførelse med ergonomisk 2-komponent greb egnet til spænding mod højre.
  • Sættet består af 11 dele – Topnøgleindsats fra 13×38 mm til 21×38 mm.

Aluhjul på vores campingvogn skal spændes med 120 Nm, og vores bils aluhjul skal spændes med 140 Nm – Begge jævnføre campingvognen- og bilens instruktionsbog.

Wheel Impaktor C Set 1 Topnøgleindsats-sæt, 1/2″-tilslutning

Wera ImpactorWera Impactor

Topnøgleindsats-sæt 17 mm, 19 mm, 21 mm – 3 dele 1/2″.

  • Plastikindsats indeni til beskyttelse af hjulboltenes overflade og frit løbende ydre plastikbeklædning til beskyttelse af fælgen ved hjulskift.
  • Kan anvendes til el- eller trykluft-slagskruemaskiner med 12,5 mm = 1/2“ tilslutning.
  • Robust Impaktor-udførelse til ekstremt høje krav.
  • Sekskantsprofil muliggør præcis og profilskånende skruning med stor kraftoverførsel.
  • Længde 85 mm.

Når hjulet monteres samt demonteres

Træk håndbremsen påløbsbremsen.
Inden campingvognen/ bilen løftes fra underlaget med donkraft, skal du løsne alle boltene på det hjul, som du skal skifte. Når det er gjort, kan du løfte campingvognen/bilen og tage hjulet helt af.
Kontroller om hjulene har en specifik omløbsretning. Har hjulene det, vil der være en pil på siden af dækkene, som viser rulleretningen, når bilen kører fremad.

Skru alle hjulboltene fast på med fingrene mens hjulet stadig er hævet fra underlaget.
Krydsspænd boltene  – At krydsspænde boltene betyder at du kan spænde dem på kryds.
Brug en momentnøgle som indstilles på korrekt moment jf. instruktionsbog, så de ikke overspændes.

Hvor meget moment Nm

Hvor meget moment boltene skal spændes med fremgår af campingvognens eller bilens instruktionsbog. Kig i instruktionsbogen og find det rette til spændingsmoment til enten stålfælge eller alufælge.

Vores bil skal spændes med 140 Nm, og vores campingvogn skal spændes med 120 Nm.

Efterspænd hjulene

Når du har kørt ca. 100 km, så tjek at alle boltene stadig er spændt som de skal og stadig som krydsspænding, og til momentnøgle klikker ved indstillet moment.
Vores bil skal spændes med 140 Nm og vores campingvogn skal spændes med 120 Nm. Kig i instruktionsbogen og find det rette til spændingsmoment til enten stålfælge eller alufælge.

Vi efterspænder hjulboltene inden vi køre på sommerferie eller når vi skal køre langt, blot for at være sikker på at hjulboltene er korrekt tilspændt.

Wera Momentnøgle kan anvendes til andet end hjulskift

Udover hjulskift anvender vi vores Wera Momentnøgle Click-Torque C3 til tilspænding af korrekt moment ved montering af udstyr.
Vi har f.eks monteret en anden stabilisator som blev tilspændt med korrekt moment – Super kvalitets moment nøgle og nemt at anvende, oser af kvalitet.

Hvordan anvender du Wera Momentnøgle

Man indstiller momentnøglen til det moment bilens eller campingvognens instruktionsbog oplyser til stålfælge eller alufælge.

Wera C3 momentnøgle

Indstillingen af Wera Moment nøgle foregår meget let ved man trækker ned i den nederste del som frigør momentnøglen fastholdelse af indstillet moment. Herefter justerer man til det korrekte moment ved at dreje håndtaget, og når momentnøglen f.eks er indstillet til 120 Nm, presser man den nederste del op igen, herefter låser man indstillingen på f.eks 120 Nm.

Momentindstilling er låst                                           Momentindstilling er åben

Wera C3 drejningsmoment 40-200 Nm14Wera C3 drejningsmoment 40-200 Nm14

Let indstilling og sikring af den ønskede momentværdi med hør- og mærkbar falden i hak, når skalaværdierne nås.

Wera C3 drejningsmoment 40-200 Nm09

Når momentnøglen er indstillet på f.eks 120 Nm, kryds spænder du hjulboltene. Man spænder i roligt træk – Momentnøglen giver hør- og mærkbar udløsningsmekanisme, når den indstillede momentværdi nås (Se YouTube).

Topnøgle fastmonteres og demonteres  ved at trykke den lille runde knap ned og trække topnøglen af. 

Wera C3 drejningsmoment 40-200 Nm04

Wera C3 drejningsmoment 40-200 Nm04

Wera C3 drejningsmoment 40-200 Nm04

Når du er færdig med at anvende din momentnøgle justerer du moment indstillingen til 0 Nm (se ovenstående billede med skalaværdier) mens den opbevares klar til næste gang den skal anvendes.

Wera C3 Momentnøgler er et kvalitets produkt som har hør- og mærkbar udløsningsmekanisme, når den indstillede momentværdi nås og med god præcision +/- 3% ifølge DIN EN ISO 6789-1:2017-07. Har måleområde: 40-200 Nm.

Wera C3 er meget robust udført med ergonomisk 2-komponent greb egnet til spænding mod højre.

Fuldend brugen af momentnøgle ved hjulskift:

Brug af Wheel Impaktor C Set 1 Topnøgleindsats-sæt, 1/2″-tilslutning fuldender brugen af denne kvalitets momentnøgle. Wheel Impaktor C Set er med plastikindsats indeni til beskyttelse af hjulboltenes overflade og frit løbende ydre plastikbeklædning til beskyttelse af fælgen ved hjulskift.

Billede viser Wera Impaktor sæt sammen med Wera Click-Torque C 3 momentnøgle 40-200 Nm i tekstilæske. 11-delt forskrunings-sæt fra 13 til 21 mm med “Take it easy” værktøjsfinder med farvemærkning efter størrelser – til enkel og hurtig lokalisering af det nødvendige værktøj.

Wera C3 momentnøgleBillede viser fra siden topnøgler sidder fast man drejer og så kan de tages op 🙂 smartWera C3 momentnøgle

Wera C3 drejningsmoment 40-200 Nm

Wera moment nøgle

Konklusion

Super kvalitets momentnøgle hvor førstehåndsindtrykket er “kvalitet”.
Momentnøglen giver hør- og mærkbar udløsningsmekanisme, når den indstillede momentværdi nås, hvilket giver en overbevisende nem indstilling af ønsket moment.

Der er også plads til Wera wheel Impaktor C Set i tekstilæsken – Super lækkert kvalitetssæt hvor man har det hele samlet 🙂 .

Vi er nu klar til foråret hvor vores vinterhjul bliver skiftet til sommerhjul og efterspænde før vores ferie, og ved montering af nye fælge. Ligesom vores udstyr kan til spændes korrekt som foreskrevet af producenten.

Link til Wera´s hjemmeside – Læs mere: Wera

 

Nye indlæg

E&J 165Ah Lithium Batteri Heat_1

E&J 165Ah Lithium Batteri Heat

E&J 12,8V 165Ah LIFEPO4 Lithium Batteri Heat – Kan oplades ved batteri temperatur under 0 grader. Kvalitets E&J 12,8V 165Ah LIFEPO4 Lithium Batteri Heat – Kan oplades ved temperatur under 0 grader. Har indbygget BMS, er velegnet til Campingvogne/ Autocampere. Artiklen omhandler E&J 165Ah nyeste model Lithium batteri som bla. har bedre data end forrige E&J 165Ah

Læs mere »

Kompressor METABO POWER 180-5 W OF

METABO Kompressor til Camping Metabo Power 180-5 W OF er en lille effektiv og kompakt camping stempelkompressor til fleksibel anvendelse ved pumpning af Campingvogn dæk- og bildæk samt cykeldæk, rengøre enmer m.v.. Denne bærbar montagekompressor – ideel til alle slags opgaver inden for camping, bil samt i boligen til hæftning og sømning blot for at

Læs mere »
Isabella Trolley

Isabella Trolley – Camping Transportvogn

Isabella Trolley – Camping Transportvogn Ingen grund til at slæbe på tunge ting med risiko for ryg problemer. Vi har undersøgt hvilken muligheder vi havde når vi bla. skal transporterer vores toilettank m.v.. Vi ønsker en holdbar camping løsning, og det blev Isabella Trolley som har mange fordele, herunder bla.:  Kan kører let og uhindret

Læs mere »
Isabella Mega Space Opbevaringstelt

Isabella Mega Space Opbevaringstelt

Isabella Mega Space Opbevaringstelt Vi har en sæson plads skal havde et kvalitets redskabstelt som er stabilt, med god plads og kan stå ude hele sæsonen – Vi har valgt Isabella Mega Space Opbevaringstelt. Opbevaringsteltet har fast og god udluftning i gavl samt 1 meter bred dør med lynlås i den anden gavl. Er med

Læs mere »
Glamping

Glamping – Glampister – Glamourøs Camping

Glamping – Glampister – Glamourøs Camping Glamping som betyder  ”glamourøs camping” er et populært begreb, og er blevet meget populært inden for de seneste ca. 10 år. Konceptet går ud på det vi kender fra luksusrejser, man kombinerer intimiteten og det naturnære fra campinglivet med komfort. Glamping har hurtigt vokset sig stort grundet det giver

Læs mere »
Teltonika RUTX50

Camping 5G Router TELTONIKA RUTX50

RUTX50 Kraftfuld Router med super hurtig 5G Campister vælger ofte almindelige routere som anvendes i boliger til camping, men er disse routere er ikke altid optimale til camping. Som kræsen campist ønsker vi en fremtidssikret kraftfuld 5G router – Vores valg blev TELTONIKA RUTX50 som er en 5G kraftfuld router som kan tilsluttes 12 volt som

Læs mere »
Victron Camping Solcelleanlæg 900x500

Victron Camping Solcelleanlæg

Victron Camping Solcelleanlæg Vores artikel og YouTube vil løbende blive opdateret, hvor vi vil vise de muligheder man har med Victron udstyr til Solcelleanlæg. Abonner på vores YouTube kanal og vær med på de første nyheder samt videoer. Der er meget at vise om dette udstyr  hvorfor vores YouTube kommer som del 1 og 2

Læs mere »
Victron SmartSolar 800x600

Victron SmartSolar MPPT 75/10

SmartSolar MPPT 75/10 En soloplader opsamler energi fra dine solcellepaneler og lagrer den i dine batterier. SmartSolar optimerer denne energihøst intelligent ved hjælp af den nyeste og hurtigste teknologi for at opnå fuld opladning på kortest mulig tid. SmartSolar vedligeholder batteriets sundhedstilstand og forlænger dermed dets levetid. SmartSolar opladningskontrol vil endda genoplade et svært afladt

Læs mere »
WATTSTUNDE solpanel

WATTSTUNDE WS150 EFX-HV Marine Solarpanel Flexible 150W

WATTSTUNDE WS150 EFX-HV Marine Solarpanel Flexible 150W Vi har alu ramme solpaneler på vores campingvogn men ønsker at udvide vores solcelleanlæg. Efter lang tid søgen efter kvalitets flexibel solpanel faldt valget på WATTSTUNDE® WS150EFX-HV Marine Solarmodul flexibel 150Wp    Solcellemoduler i EFX Active Wire-serien er semi-fleksible moduler monteres med de kraftige Active Wire solceller, som har

Læs mere »


Deltag i vores Facebook gruppe:

Facebook Gruppe Camping-Udstyr-Teknik


Camping-Udstyr-Teknik:

Deltag i facebook gruppen Camping Udstyr, Teknik. En hyggelig gruppe som er for alle, og hvor der er god dialog samt hjælp at hente.

Læs Mere
Solceller Camping:

Har du solceller til camping eller overvejer du solceller til camping, kan du med fordel deltage i facebook gruppen Solceller Camping som omhandler alt vedrørende Solceller inden for Camping: Campingvogn, Autocamper, Telt, Teltvogn, Shelter, Campinghytte, Mobilhome eller Bivuak m.v..

Solceller Camping - Facebook GruppeLæs Mere


Summary
Hjulskift på Campingvogn og Bil - Brug af momentnøgle
Article Name
Hjulskift på Campingvogn og Bil - Brug af momentnøgle
Description
Hjulskift på Campingvogn og Bil - Brug af momentnøgle
Author
Publisher Name
Caravaninfo.dk
Publisher Logo

Skriv en kommentar

Din e-mailadresse vil ikke blive publiceret. Krævede felter er markeret med *

Scroll to Top