Hjulskift på Campingvogn og Bil – Brug af momentnøgle

Youtube - Se vores YouTube om Wera Momentnøgle 40-200 Nm.

Hjulskift på Campingvogn og Bil – Brug af momentnøgle


Gør-Det-Selv Hjulskift 

Ved hjulskift af campingvognens og bilens hjul er der nogle ting man bør være opmærksom på.

Vi skifter selv hjul fra sommerhjul til vinterhjul på camping og bil, og vil gerne dele vores erfaringer.

Strammer du hjulboltene for hårdt, risikerer du at ødelægge både alufælge og bremseskiver. Strammer du hjulbolte for lidt kan de falde af. Det er noget rigtigt skidt at miste hjulbolte og måske endda et hjul, mens du er på farten.

Alufælge til campingvognHjulskift

Værktøj til montering 

Det rigtige moment ligger ikke bare lige i hånden – Når hjulboltene skal spændes, skal de spændes ensartet og med den rigtige momentnøgle.

Vi anvender følgende kvalitets værktøj til hjulskift på vores campingvogn og bil

Wera Momentnøgle Click-Torque C3 set 2. Måleområde: 40-200 Nm; Præcision +/- 3% ifølge DIN EN ISO 6789-1:2017-0740-200 Nm. 

Wera C3 momentnøgle

  • Med 1/2″-firkants-tilslutning, omskifter-skralde, 45 tænder.
  • Let indstilling og sikring af den ønskede momentværdi med hør- og mærkbar falden i hak, når skalaværdierne nås.
  • Hør- og mærkbar udløsningsmekanisme, når den indstillede momentværdi nås.
  • Meget robust udførelse med ergonomisk 2-komponent greb egnet til spænding mod højre.
  • Sættet består af 11 dele – Topnøgleindsats fra 13×38 mm til 21×38 mm.

Aluhjul på vores campingvogn skal spændes med 120 Nm, og vores bils aluhjul skal spændes med 140 Nm – Begge jævnføre campingvognen- og bilens instruktionsbog.

Wheel Impaktor C Set 1 Topnøgleindsats-sæt, 1/2″-tilslutning

Wera ImpactorWera Impactor

Topnøgleindsats-sæt 17 mm, 19 mm, 21 mm – 3 dele 1/2″.

  • Plastikindsats indeni til beskyttelse af hjulboltenes overflade og frit løbende ydre plastikbeklædning til beskyttelse af fælgen ved hjulskift.
  • Kan anvendes til el- eller trykluft-slagskruemaskiner med 12,5 mm = 1/2“ tilslutning.
  • Robust Impaktor-udførelse til ekstremt høje krav.
  • Sekskantsprofil muliggør præcis og profilskånende skruning med stor kraftoverførsel.
  • Længde 85 mm.

Når hjulet monteres samt demonteres

Træk håndbremsen påløbsbremsen.
Inden campingvognen/ bilen løftes fra underlaget med donkraft, skal du løsne alle boltene på det hjul, som du skal skifte. Når det er gjort, kan du løfte campingvognen/bilen og tage hjulet helt af.
Kontroller om hjulene har en specifik omløbsretning. Har hjulene det, vil der være en pil på siden af dækkene, som viser rulleretningen, når bilen kører fremad.

Skru alle hjulboltene fast på med fingrene mens hjulet stadig er hævet fra underlaget.
Krydsspænd boltene  – At krydsspænde boltene betyder at du kan spænde dem på kryds.
Brug en momentnøgle som indstilles på korrekt moment jf. instruktionsbog, så de ikke overspændes.

Hvor meget moment Nm

Hvor meget moment boltene skal spændes med fremgår af campingvognens eller bilens instruktionsbog. Kig i instruktionsbogen og find det rette til spændingsmoment til enten stålfælge eller alufælge.

Vores bil skal spændes med 140 Nm, og vores campingvogn skal spændes med 120 Nm.

Efterspænd hjulene

Når du har kørt ca. 100 km, så tjek at alle boltene stadig er spændt som de skal og stadig som krydsspænding, og til momentnøgle klikker ved indstillet moment.
Vores bil skal spændes med 140 Nm og vores campingvogn skal spændes med 120 Nm. Kig i instruktionsbogen og find det rette til spændingsmoment til enten stålfælge eller alufælge.

Vi efterspænder hjulboltene inden vi køre på sommerferie eller når vi skal køre langt, blot for at være sikker på at hjulboltene er korrekt tilspændt.

Wera Momentnøgle kan anvendes til andet end hjulskift

Udover hjulskift anvender vi vores Wera Momentnøgle Click-Torque C3 til tilspænding af korrekt moment ved montering af udstyr.
Vi har f.eks monteret en anden stabilisator som blev tilspændt med korrekt moment – Super kvalitets moment nøgle og nemt at anvende, oser af kvalitet.

Hvordan anvender du Wera Momentnøgle

Man indstiller momentnøglen til det moment bilens eller campingvognens instruktionsbog oplyser til stålfælge eller alufælge.

Wera C3 momentnøgle

Indstillingen af Wera Moment nøgle foregår meget let ved man trækker ned i den nederste del som frigør momentnøglen fastholdelse af indstillet moment. Herefter justerer man til det korrekte moment ved at dreje håndtaget, og når momentnøglen f.eks er indstillet til 120 Nm, presser man den nederste del op igen, herefter låser man indstillingen på f.eks 120 Nm.

Momentindstilling er låst                                           Momentindstilling er åben

Wera C3 drejningsmoment 40-200 Nm14Wera C3 drejningsmoment 40-200 Nm14

Let indstilling og sikring af den ønskede momentværdi med hør- og mærkbar falden i hak, når skalaværdierne nås.

Wera C3 drejningsmoment 40-200 Nm09

Når momentnøglen er indstillet på f.eks 120 Nm, kryds spænder du hjulboltene. Man spænder i roligt træk – Momentnøglen giver hør- og mærkbar udløsningsmekanisme, når den indstillede momentværdi nås (Se YouTube).

Topnøgle fastmonteres og demonteres  ved at trykke den lille runde knap ned og trække topnøglen af. 

Wera C3 drejningsmoment 40-200 Nm04

Wera C3 drejningsmoment 40-200 Nm04

Wera C3 drejningsmoment 40-200 Nm04

Når du er færdig med at anvende din momentnøgle justerer du moment indstillingen til 0 Nm (se ovenstående billede med skalaværdier) mens den opbevares klar til næste gang den skal anvendes.

Wera C3 Momentnøgler er et kvalitets produkt som har hør- og mærkbar udløsningsmekanisme, når den indstillede momentværdi nås og med god præcision +/- 3% ifølge DIN EN ISO 6789-1:2017-07. Har måleområde: 40-200 Nm.

Wera C3 er meget robust udført med ergonomisk 2-komponent greb egnet til spænding mod højre.

Fuldend brugen af momentnøgle ved hjulskift:

Brug af Wheel Impaktor C Set 1 Topnøgleindsats-sæt, 1/2″-tilslutning fuldender brugen af denne kvalitets momentnøgle. Wheel Impaktor C Set er med plastikindsats indeni til beskyttelse af hjulboltenes overflade og frit løbende ydre plastikbeklædning til beskyttelse af fælgen ved hjulskift.

Billede viser Wera Impaktor sæt sammen med Wera Click-Torque C 3 momentnøgle 40-200 Nm i tekstilæske. 11-delt forskrunings-sæt fra 13 til 21 mm med “Take it easy” værktøjsfinder med farvemærkning efter størrelser – til enkel og hurtig lokalisering af det nødvendige værktøj.

Wera C3 momentnøgleBillede viser fra siden topnøgler sidder fast man drejer og så kan de tages op 🙂 smartWera C3 momentnøgle

Wera C3 drejningsmoment 40-200 Nm

Wera moment nøgle

Konklusion

Super kvalitets momentnøgle hvor førstehåndsindtrykket er “kvalitet”.
Momentnøglen giver hør- og mærkbar udløsningsmekanisme, når den indstillede momentværdi nås, hvilket giver en overbevisende nem indstilling af ønsket moment.

Der er også plads til Wera wheel Impaktor C Set i tekstilæsken – Super lækkert kvalitetssæt hvor man har det hele samlet 🙂 .

Vi er nu klar til foråret hvor vores vinterhjul bliver skiftet til sommerhjul og efterspænde før vores ferie, og ved montering af nye fælge. Ligesom vores udstyr kan til spændes korrekt som foreskrevet af producenten.

Link til Wera´s hjemmeside – Læs mere: Wera

 

Nye indlæg

Røg og kuliltealarm 800x600

Røgalarm – Kuliltealarm 10 års levetid/garanti

Røgalarm – Kuliltealarm 10 Års Levetid/Garanti (Ingen batteriskift). Vælg kun det bedste til din campingvogn/autocamper, båd eller bolig – Når du vælger Honeywell røgalarm får du kvalitet, sikkerhed og tryghed (10 Års Levetid/Garanti. Hvilken Røg- og Kulilte alarm bør du vælge: Ved køb af Røgalarm og Kuliltealarm bør du vælge det bedste således du er

Læs mere »
olceller Camping 800x600

Solceller Camping – Optimal effekt (Ikke færdig pakkesæt)

Solcelleanlæg på vores Campingvogn – Optimal effekt (Ikke færdig pakkesæt) Vi vil her vise vores samlet solcelleanlæg – Læs mere om vores solcelleanlæg via nedenstående links til artikler og YouTube. Man får ikke altid det mest optimale solcelleanlæg som færdigpakkesæt. Vi har monteret solcellepaneler på vores campingvogn, og har sammensat et komplet solcelleanlæg. Vi har

Læs mere »

Solcelle Camping belysning

Se vores YouTube vedrørende Solcelle Belysning Abonner på vores YouTube kanal og vær med på de første nyheder og videoer. Solcelle Camping belysning – Spar på strømregningen og miljøet med solcelle belysning Camping hyggebelysning via små solceller som medfølger. Vi har valgt forskellige Solcelle Belysning fra SolarCamp som er i god kvalitet, deres PRO model er med

Læs mere »
Camp System 800x600

CAMP SYSTEM: Vinter-Voks, Skylle-Voks, Voks-Shampo med m.v.

CAMP SYSTEM: Vinter-Voks, Skylle-Voks, Voks-Shampo med m.v. Nemmere kan det ikke være og med godt resultat! CAMP SYSTEM er kendt for sine kvalitets produkter til campingvogne og autocampere. I år anvender vi CAMP SYSTEM produkter til rengøring, vedligeholdelse og beskyttelse af campingvognen – CAMP SYSTEM har kvalitets produkter. Nemmere kan det ikke være og med

Læs mere »
Isabella Magnum 800x600

Isabella Magnum Etna

Isabella Magnum Etna Isabella Magnum Etna er et kvalitets del fortelt i Isabella´s gode materialer.Er nemt at slå op og ned og kan gøres af en person – Læs artikel. Klik her – Læs artikel YouTube Isabella Magnum Etna 340 Vi har valgt et Isabella Magnum Etna som er et rejsevenlig kvalitets fortelt, er hurtig

Læs mere »
Tertek antenne 800x600

TERTEK rundstråle antenne – Internet MIMO / TV / DAB+

Se vores opdateret YouTube  Abonnerer på vores YouTube så er du med på de første videoer. TERTEK rundstråle antenne – Internet MIMO / TV / DAB+ Wifi og Internet/TV/DAB+/Radio i Campingvogn – Kun én antenne til mobilt internet/TV/DAB+/Radio signaler. 360 graders antenne og MIMO teknologi. DVB-T2, HEVC, DAB+, 2G/3G/4G/5G/LTE MIMO. TERTEK Internet MIMO/DAB+/TV er samlet i

Læs mere »
Solbio toiletvæske 600x800

Solbio biologisk sanitets væske til camping

Solbio biologisk sanitets væske til camping Der findes flere forskellige sanitets væske på marked i dag, hvor Solbio skiller sig ud idet produktet er eksklusivt naturlige ingredienser og en stærk formel 100% effektiv. Solbio Original biologiske sanitets væske til camping – Den multifunktionelle formel er kraftfuld, sikker og indeholder rene og friske aromaer. 1 pose

Læs mere »
Camping-Gasgril-Otdoorchef-Minichef-P-420-G_02 800x600

Camping Gasgrill Outdoorchef Minichef P-420 G

YouTube – Se vores YouTube vedrørende Outdoorchef Minichef P-420 G  Camping Gasgrill Outdoorchef Minichef P-420 G  Vores Camping Gasgrill er Outdoorchef Minichef P-420 G som er en “kvalitets gasgrill med tilhørende udstyr til den kvalitetsbevidste campist” . Se også vores YouTube link findes nederst i artiklen. Perfekt camping gasgrill samt udekøkken – Man kan lave

Læs mere »
Hazet luftpåfylder 600x776

HAZET Luftpåfylder til Campingvogn, Autocamper og Bil dæk

HAZET Luftpåfylder og kontrol af lufttryk til Campingvogn, Autocamper og Bil Vi har anskaffet os en HAZET Luftpåfylder som sikre nøjagtig lufttryk i vores dæk samt kontrol af lufttrykket idet det er en   kalibreret luftpåfylder hvor manometerets måleområde varierer fra 0 til 10 bar samt med stor manometer på 80 mm. Se vores YouTube nederst

Læs mere »


Deltag i vores Facebook gruppe:

Facebook Gruppe Camping-Udstyr-Teknik


Camping-Udstyr-Teknik:

Deltag i facebook gruppen Camping Udstyr, Teknik. En hyggelig gruppe som er for alle, og hvor der er god dialog samt hjælp at hente.

Læs Mere
Solceller Camping:

Har du solceller til camping eller overvejer du solceller til camping, kan du med fordel deltage i facebook gruppen Solceller Camping som omhandler alt vedrørende Solceller inden for Camping: Campingvogn, Autocamper, Telt, Teltvogn, Shelter, Campinghytte, Mobilhome eller Bivuak m.v..

Solceller Camping - Facebook GruppeLæs Mere


Summary
Hjulskift på Campingvogn og Bil - Brug af momentnøgle
Article Name
Hjulskift på Campingvogn og Bil - Brug af momentnøgle
Description
Hjulskift på Campingvogn og Bil - Brug af momentnøgle
Author
Publisher Name
Caravaninfo.dk
Publisher Logo

Skriv en kommentar

Din e-mailadresse vil ikke blive publiceret. Krævede felter er markeret med *

Scroll to Top