Køleskab renovering 600x800

Køleskab i Kabe campingvogn med fejl


Køleskab fejlmonteret ?, eller forkert betjening ?:

Kort tid efter køb af denne brugte kabe, kunne vi konstaterer, at vores køleskab kunne ikke køle som det skulle, og det var monteret skævt i det indbygget skab.

Vi startede med at demonterer risten udvendigt, således vi kunne se om Kabe havde foretaget installationen af køleskabet korrekt jf. Dometic anvisninger.

Køleskabsrist udvendigt
Køleskabsrist udvendigt
Sådan ser det ud når køleskabsristen er demonteret
Sådan ser det ud når køleskabsristen er demonteret

Vi målte afstanden fra køleskab skorsten til bagside af ydervæggen som var ca. 30-35 mm, allerede her kunne vi konstaterer Kabe ikke havde installeret køleskabet korrekt, for køleskabsproducenten Domitic oplyse campingvognproducenten som installerer deres køleskab skal holde en afstand på max 15-20 mm mellem køleskabsskorsten, og bagside af ydervæg. Køleskabskorstenen er det runde lodrette rør i højre side på billede.

Billede taget nede fra risten, og du ser tagudluftning
Billede taget nede fra risten, og du ser tagudluftning

Vi fik en kølig snak med Jørgen som er super god til camping køleskabe, og drøftede forskellige muligheder.

Vi fjernede det gamle gaffatape for, at se om der var f.eks 1-1,5 cm som var nok til vi evt. kunne skubbe køleskabet 1-1,5 cm tættere ind ind mod bagside af ydervæg.

Gaffatape er fjernet, og det viste sig dervar ca. 1,5 cm afstand
Gaffatape er fjernet, og det viste sig der var ca. 1,5 cm afstand

Det viste sig der var de ca. 1,5 cm, og vi fik fjernet de 4 skruer, og pressede køleskabet så meget ud vi kunne, og monterede skruerne igen. Afstanden blev nu 2,2 cm 2 mm mere end max 🙂 . Vi fik samtidig monteret køleskabet lige i det indbygget skab.

Skruer fjernes her
Skruer fjernes her

Efter vi havde flyttet køleskabet ud mod bagside af ydervæggen og fastgjort køleskabet igen med de 4 skruer, tætnede vi rundt ved den udvendige køleskabsrist med gaffatape.

Så er der tætnet med gaffatape rundt køleskabsristen
Så er der tætnet med gaffatape rundt køleskabsristen

Hvorfor flytte køleskabet ud mod bagsiden af ydervæggen således der er ca. 15-20 mm, er fordi hvis afstanden er mere end ca. 20 mm, kan skorstens effekten ikke ske optimalt – Er der ingen skorstens effekt, bliver der ikke afkøling nok bag ved køleskabet, og dit køleskab får hedeslag med for høj temparatur indvendigt i køleskabet.

Vi målte temperaturen til 1,2 grader indvendigt i køleskabet, målt nederst i køleskabet hvor der mest koldt – Køleskabet var på trin 4 ud af 5. Vi prøvede at sætte termometeret op på den miderste hylde midt i køleskabet, og hvade skruet op på max trin 5 – Nu målte vi -0,1 :-), så der er sikkert mere koldt på nederste hylde 🙂 .

Køleskabet blev sat på trin 3, og nu stod solen delvis direkte på køleskabs risten. Vi prøvede, at måle temperaturen midt i køleskabet hvor vi havde en kop med vand, og føleren kom vi ned i vandet – Vi målte ca. 3,5 grader. Konklusionen er vores køleskab nu fungerer korrekt.

Hvordan måler du temperaturen korrekt:

Du måler temperaturen korrekt ved at stille et glas vand midt inde i køleskabet, herefter sætter din måle sonde ned i vandet, og måler vandtemperaturen. Dette råd fik vi af Dometic 🙂 .

Temperaturen måles midt i køleskabet med føleren nede i en kop vand
Temperaturen måles midt i køleskabet med føleren nede i en kop vand

Følgende blev tjekket:

•At køleskabsdøren lukker helt tæt, prøv at skubbe lågen ind for neden
•At der er en korrekt blå flamme ved gasdrift, og der var rent rundt området ved gasflammen
•At køleskabet også køler ordenligt på el-drift

Hvordan opnår max køleeffekt med dit absorende køleskab ?:

Prøv først pkt. 1, pkt.2 og pkt.3, herefter øvrige punkter hvis pkt. 1-3 det ikke hjælper.

1) Dit køleskab skal stå i vatter ellers kan du reducerer køleeffekten – Vi har kontaktet Dometic, og de oplyser man ikke helt nøjagtigt kan oplyse hvor meget køleeffekten bliver reduceret, men det er “væsentligt”. Det er derfor vigtigt du opstiller din campingvogn i vatter (Både på langs og sidevejs) – husk kiler til, at køre det ene hjul op på hvis det er nødvendigt.

Niveau kiler kan se således ud
Niveau kiler kan se således ud

2) Start dit køleskab langsomt op – Du bør altid starte dit køleskab på trin 2 eller 3 ud af f.eks 5, når det har stået nogle timer f.eks 4 timer kan du skrue op på det trin du ønsker (ofte er trin 3 eller 4 nok, og dit køleskab skal ikke på overarbejde).

Hvis du f.eks starter dit køleskab på trin 4 eller 5, vil det fra starten blive meget varmt bag køleskabet, og køleskabet har svært ved at drosle ned igen (det går lidt i selv sving), hvorimod hvis du starter på et lavt trin, og hæver til højere trin efter nogle timer f.eks 4 timer vil køleskabet kunne følge med.

NB. Hvis du er kommet til, at starte på et for højt trin ved opstart, skal du slukke køleskabet og det skal være slukket i 24 timer før du tænder køleskabet igen. Herefter starter du på lavt trin 🙂

3) Lågen til køleskabet er helt lukket til, prøv at skubbe lågen ind for neden på lågen

Hvis ovenstående pkt. 1, pkt.2 og pkt. 3 ikke medføre dit køleskab køler ordenligt, kan du tjekke nedenstående punkter.

4)Tjek om dit køleskab er installeret korrekt. du kan f.eks tjekke om der er ca. 15-20 mm mellem køleskabskorsten og bagside af ydervæg

5) Om dit køleskab sidder skævt i indbygningsskabet, for er dte tilfældet er dit køleskab og ude af vatter når campingvognen sættes i vatter

6) Om køleskabsristen udvendigt er ren (nettet på risten ikke er tilstoppet)

7) Anvender du strøm, så prøv at slå det over på gasdrift. Årsagen kan være der ikke leveres korrekt strømeffekt, hvis strømeffekten er lavere end f.eks 230 volt bliver køleeffekten reduceret

8) Vender din køleskabsrist ud mod forteltet, og du har fortelt opsat, kan det være der er for lidt udskiftning af luften inde i forteltet

Desværre har nogle campister konstateret deres køleskab i deres campingvogn ikke er korrekt installeret, og det kan forekomme på alle mærker campingvogne. Ved ikke korrekt installering, er køleskabsproducentens installationsanvisninger ikke altid blevet efterlevet, og det kan medføre dit køleskab ikke køler ordenligt.

NB. Har man problemer med, at køleskabsflammen bliver blæst ud ved gasdrift under kørsel, kan det skyldtes der ikke er monteret en flammebeskytter – Se hvordan en flammebeskytter ser ud på nedenstående billede.

Flammebeskytter
Flammebeskytter

Kabe Snak

Facebook gruppe: Kabe Snak

Kabe Snak er for alle som har en Kabe Campingvogn eller Autocamper – Er dog også for dig som overvejer Kabe, ligesom du måske gerne vil følge med fordi du overvejer Kabe 🙂 .
Gruppen er ikke kommerciel, er tiltænkt vi kan drøfte alt vedrørende Kabe Campingvogne og Autocampere.
Køb og Salg af Kabe Campingvogne og Autocampere med tilhørende udstyr er tilladt.

•Link: Kabe Snak

Kabe Snak


Du kan med fordel se følgende relevante links:

•Link: Dometic 855 AES med fejl – Udskiftes til 12 volt kompressor køleskab

•Link: Har du styr på dit gaskøleskab

•Link: Reparation/ forbedring af køleskab.

•Link: Absortionskøleskabe hvad er det ?

•Link: Gasflammen blæser ud ved kørsel med campingvogn med køleskabet på gasdrift

• Link: Køleskab med Hedeslag
Deltag i vores Facebook gruppe:

Facebook Gruppe Camping-Udstyr-Teknik


Camping-Udstyr-Teknik:

Deltag i facebook gruppen Camping Udstyr, Teknik. En hyggelig gruppe som er for alle, og hvor der er god dialog samt hjælp at hente.

Læs Mere
Solceller Camping:

Har du solceller til camping eller overvejer du solceller til camping, kan du med fordel deltage i facebook gruppen Solceller Camping som omhandler alt vedrørende Solceller inden for Camping: Campingvogn, Autocamper, Telt, Teltvogn, Shelter, Campinghytte, Mobilhome eller Bivuak m.v..

Solceller Camping - Facebook GruppeLæs Mere


Summary
Køleskab i Kabe campingvogn med fejl
Article Name
Køleskab i Kabe campingvogn med fejl
Description
Køleskab i Kabe campingvogn med fejl
Author
Publisher Name
Caravaninfo.dk
Publisher Logo

1 kommentar til “Køleskab i Kabe campingvogn med fejl”

 1. Skorstenskanalen är inte optimal uppe vid taket.

  Där bromsas flödet upp vid taket och utloppet är inte placerat i linje med kanalen.

  Vidare skall det inte finnas brännbart i utrymmet bakom kylen enligt Dometic’s installations anvisning.

  Det är i stort sett vad som finns, skummgummi, cellplast, smältlim, heltäckningsmatta, gaffatejp, m.m.(det blir mycket varmt bakom kylen) Kylfläkten som finns på nyare kabe är inkopplad med kabelskor. Kablarna är tunna och på vår vagn från 2014 snurrade fläkten långsamt. Felet var avklämmda trådar både från fabrik och verkstad.

  Utrymmet bakom kylen är också dåligt avtätat mot bodelen. Förutom att avgaser kommer in, uppstod det mögel i vår vagn. Tätningen innanför gallret torkar och spricker tämligen omgående, med läckage risk som följd.

  Vår vagn (från 2014) är åtgärdad bakom kylen och sitter numera enligt installations anvisningar från Dometic. Skorstenskanalen har inget brännbart och sitter i linje med utloppet i taket. Kablarna till kylfläkten är korrekt monterade.

  Kylfläkten med tillhörande termostat är numera monterad korrekt både vad gäller placering och inkoppling. Gäller även övrig elinstallation bakom kylen. (Vagnen är inte åtgädad av kabe eller deras åf).
  Vagnen brukas inte.

Skriv et svar

Din e-mailadresse vil ikke blive publiceret. Krævede felter er markeret med *

Scroll to Top