Hymer 465 Eriba

Renovering af ældre campingvogn bygget til fremtiden

Ældre campingvogn som efter vores vurdering – Det er en Hymer 465 Eriba fra 2001. Hymer er kendt for ikke at havde træ i sine konstruktioner og derved kan der ikke komme fugtskader (råd og svamp i trækonstruktionerne). Hymer er bygget uden trækonstruktioner, det vil sige at aluplade udvendig og træplade indvendig er limet sammen med væggen som en konstruktion, og med høj isolerende skum isolering. Campingvognen har haft en ejer og fremstår virkelig pæn indvendig, næsten ingen brugsspor, og udvendig blev den som næsten ny ved en gang lakforsegling m.v..

Hymer 465 Eriba

Hvorfor mener vi denne Hymer fra 2001 er bygge til fremtiden ?:

Campingvognen er bla. standard udstyret med:

 • Støddæmper
 • Stabilisator Winterhoff WS 3000
 • Stor servicelem med adgang til stort magasin under seng
 • ½ af sengen vippes op inde fra og med 2 stk. gasstøddæmper som holder sengen
 • installation til batteri
 • 12 volt omformer med indbygget batterilader
 • 12 voltomformer med indbygget batteribooster
 • 12 voltomformer er klargjort til solpaner
 • 12 volt panel med on/off af 12 volt, aflæsning af batteri ladestatus, aflæsning af vandtank måler
 • Varmeovn med blæservarme
 • Varmerør som er udført korrekt (læs mere senere i artiklen)
 • God isolering i vægge, tag og gulv
 • Sikret mod fugtskader i vægge, tag og gulv (uden trækonstruktion som kan optage fugt)
 • Faste udluftning ventiler i tag
 • Hjulkasser er isoleret
 • Alufælge er monteret
 • Køleskab som kan køle og fryse super godt

Betjeningspanel: On/Off 12 volt, aflæsning af batteri, aflæsning af vandtank.

Hymer 465 Eriba

Campingvognen er efterfølgende blevet monteret med:

 • Caravan Mover (Automatisk tilkobling monteret for 5 år siden.

Alt i alt en god campingvogn som er nem at rejse med, grundet størrelsen, og alligevel har du alt en campingvogn skal havde, kold- og varmtvand, brusebund og bruser i toiletrum, rundsiddegruppe, dobbeltseng, faste udluftning ventiler, køkken, køle,- fryseskab og toilet blot for at nævne nogle. Man fornemmer bare sommer og sol samt længsel efter campingferie hver gang man træder ind i denne campingvogn.

Vi har besigtiget samt fugtmålt campingvognen, herunder også bund m.v. og der er ikke konstateret fugtskader. Bund samt chassis er næsten som den lige havde forladt samlebåndet fra 19 år siden 🙂 .

Renovering og forbedrings projekter som er udført samt planlagt:

Vi kan godt lide, og gøre noget ved vores campingvogne, og denne super lækre allround kvalitets campingvogn syntes vi fortjener nogle renoverings projekter – Var du ejer af denne campingvogn er det ikke sikkert du syntes det samme 🙂 .

Vores renoverings projekt kan du læse mere om jævnføre nedenstående, og vi oplister her nogle af de forbedrings projekter  som er udført samt projekter vi påtænker at gennemføre:

 • Ny mini taglem
 • Ny batterilader
 • Nye pynte gummilister udvendigt
 • Demontering af gaskasse og nyt tætning samt justering samt smøring
 • Varmeoptimering
 • Justering af Caravan Mover
 • Smøring af campingvogn
 • Rensning af toilettank
 • Lakforsegling af campingvogn alusider og tag
 • Etablering af nyt 230 volt strømstik til batterilader
 • Vedligeholdelse af gummilister
 • Dæk tjekkes  og vedligeholdes
 • Demontering af el-støtteben
 • Montering af led lys skinne ved rundsiddegruppe (inkl. Lysdæmper)
 • Imprægnering af solsejl
 • Montering af temperaturloggere
 • Montering af røgalarm
 • Montering af Kuliltealarm

Mini tagluge

Den monterede mini taglem fejlede ikke noget, var tæt samt funktionel med bar præg af ælde, ligesom mørklægningsgardinet ikke fungerede optimalt. Vi besluttede, at at skifte minitaglugen, men en tagluge er ikke bare en tagluge 🙂 .

Mange kender mini Heki tagluge 400 x 400, men bla. Hymer, LMC, TEC mf. har andre typer tagluger monteret end mini Heki 400x 400.

Hvad gør man for at sikre man køber den rigtige tagluge ved skift af eksisterende, og som bare passer. Det er vigtigt at tjekke op på hvilken tagluge som passer – Hvad er forskellen ? – Læs mere 🙂 .

Denne type tagluge kan ikke købes mere, og er bla. monteret i Hymer, LMC, TEC, m.v..

Hymer tagluge eksisterendee

Der er heldigvis produceret en ny type tagluge som passer 100 % som erstatning til eksisterende, alt passer 100 %. Den nye type tagluge hedder Reimotop og passer 100 %, og er af god kvalitet. Vi valgte klart glas, findes også i røgfarvet glas. Taglugen er inkl. myggenet og mørklægningsgardin.

Du starter med at fjerne plast dækkapslerne som skjuler montageskruerne, herefter skruer du alle 8 skruer ud, og tager myggenet og mørklægnings delen ned.

Her ser du myggenet og mørklægning er demonteret efter de 8 skruer er skruet ud.

Hymer 465 Eriba tagluge

Nu løsner du taglugen fra tag, du kan skubbe op inde fra i selve rammen og udvendigt kan lirke den fri af butyl. Når den eksisterende tagluge er fjernet, skal du fjerne alt eksisterende butyl fugemasse, før du monterer den nye tagluge.

Den eksisterende tagluge er nu demonteret

Hymer 465 Eriba tagluge

Alt eksisterende butyl er fjernet

Hymer 465 Eriba tagluge

Den nye Remitop tagluge passer 100 % med eksisterende skruehuller samt størrelse, men for at være sikker tjekkede vi ved at monterer taglugen, dog uden fugemasse – Yes den passede 100 % 🙂 . Vi fjerne taglugen igen ned i arbejdshøjde hvor vi monterede 4 stk. plast stykker i nogle riller, de medfølger fordi du kan vælge om du ønsker taglugen med ventilation eller uden ventilation. Vi valgte at monterer de 4 stk. plast stykker idte vi ikke ønsker taglugen er med ventilation – Vores Hymer har jo AB fabrik monteret 2 stk. udluftningsventiler i tag som er placeret i sove afdeling samt ved siddegruppe.

Hymer 465 Eriba tagluge

Nu er vi klar til montering af den nye tagluge. Vi påføre ny Butyl fugemasse på selve tagluge kanten rundt, herefter monterede vi taglugen. Taglugen fastgøres inde fra, hvor man monterer rammen med myggenet og mørklægningsgardin, og anvender de nye skruer som spænder taglugen ned til taget, herefter monterede vi plastpropperne som dækker skruerne.

Hymer 465 Eriba tagluge

Ny lækker kvalitets tagluge er monteret :-).

Hymer Eriba tagluge

 Hymer Eriba 465 tagluge


Montering af ny batterilader

Denne fremtidssikrede Hymer fra 2001 har som tidligere oplyst 12 volt omformer med indbygget batterilader som har været anvendt af tidligere ejer frem til vi blev ejer af campingvognen. Ved montering af ny ekstern batterilader skal batteriladeren i 12 volt omformeren kobles fra – Det er ret simpelt, men fjerner sikringen til batteriladeren og så er den koblet fra klar til ny kvalitets batterilader.

Korrekt opladning

Korrekt opladning har stor betydning for levetiden af batteriet samt driftssikkerheden. Vi ønsker en ny mordernet elektronisk batterilader, og vi har valgt Victron Blue smart IP67  17A batterilader fordi Victron Blue Smart IP67 batterilader til campingvogn er en proff. batterilader til den kræsne campist der ønsker en kvalitets batterilader som sikre dit batteri lang levetid, og som kan styres via
bluetooth med Victron Connect APP.

Specifikationer

Herudover er Victron Blue Smart IP67 uden blæser til køling af batterilader, derved undgår du blæserstøj.  Victron Blue Smart IP67 indvendige komponenter er støbt voks således er den ekstra sikret mod komponenter tager skade ved vibrationer, stød eller andre påvirkninger. Der er 5 års garanti på Victron Blue Smart IP67 batterilader.

Batteriladeren kan lade følgende batterityper: Syre, AGM, Gel & Li-ion.

Blue Smart IP67 batterioplader som er støv og vandtæt, er en kvalitets batterioplader med indbygget Bluetooth, og med høj effektivitet på 93% ved 17A lader.

Herudover har Blue Smart IP67 indbygget temperaturføler, således tilpasser batteriladeren automatisk ladestyrken – En høj temperatur sænker ladestyrken, og en lav temperatur medføre højere ladestyrke, herved oplades batteriet så skånsomt samt korrekt som muligt.

Tilpasset 4-trins opladningskarakteristik: bulk – absorption – flydning – lagring. Blue Power IP-67-opladeren er udstyret med et mikroprocessorstyret tilpasset batteristyringssystem som er med til at sikre de bedste forhold for batteri.

Tilpasningsfunktionen optimerer automatisk processen alt efter den måde, som batteriet anvendes på. Korrekt ladningsmængde: variabel absorptionstid Når der kun forekommer mindre afladninger, afkortes absorptionstiden for at undgå overopladning af batteriet.

Efter en større afladning øges absorptionstiden automatisk for at sikre, at batteriet bliver helt genopladet. Mindre vedligeholdelse og ældning når batteriet ikke er i brug: lagringsindstilling Efter absorptionsperioden går Blue Smart IP67 batteriopladeren over til flydeopladning og derefter, hvis batteriet ikke er blevet afladet, begynder lagringsindstillingen. I denne indstilling sænkes flydespændingen til 2,2 V/celle (13,2 V for 12 V batteri) for at mindske gasdannelse og korrosion af de positive plader.

En gang om ugen øges spændingen til absorptionsniveauet for at ‘udligne’ batteriet. Denne funktion forebygger lagdeling af elektrolytten og sulfatdannelse, der er en væsentlig årsag til for tidligt batterisvigt.

Victron Blue Smart IP67

Opladningskarakteristik (bulk – absorption – flydning – lagring):

BULK Oplader batteriet med maksimal strøm, indtil absorptionsspændingen nås. Batteriet vil nu være cirka 80 % opladet og er klar til brug.

ABS – Absorption Oplader batteriet ved konstant spænding og med aftagende strøm, indtil det er fuldt opladet. Se ovenstående tabel for absorptionsspænding ved rumtemperatur. Tilpasset batteristyring: Absorptionstiden er kort (mindst 30 minutter), hvis batteriet var (næsten) fuldt opladet, og den øges til 8 timer, hvis batteriet var helt afladet.

FLOAT Holder batteriet fuldt opladet ved en konstant spænding.

STORAGE Holder batteriet ved reduceret konstant spænding for at begrænse gasdannelse og korrosion af de positive plader. Langsom selvafladning forhindres via en automatisk ugentlig fornyelse af batteriet med en kort absorptionsladning.

Montering

En batterilader kræver 230 volt strøm, og idet vores Hymer har indbygget batterilader i 12 voltomformeren har Hymer ikke monteret 230 volt strømudtag til batterilader. Vi monteret derfor 230 volt stik til vores nye super kvalitets batterilader.

Efter montering af 230 volt stik. som er placeret i nærheden af hvor batteriladeren skal monteres, begynder vi montering af batteriladeren. Vi monterer vores Victron Blue smart IP67  17A batterilader i nærheden af batteri således installationen er samlet. Efter montering af batteriladeren monterede vi ringkabelsko på kablet på batteri – og + poler. Når alt er fastspændt sættes 230 volt stikket i stikkontakten, og nu kan vi betjene batteriladeren via App.

Vi har installerert Victron Connect APP før vi sætter 230 volt strøm til batteriladeren første gang.  – Wow hvor lækkert, Victron Connect APP registrerer batteriladeren med det samme, og opsætning m.v. udføres – Læs mere:

Du kan kun foretage indstillinger via Victron connet App som blev installeret via dette link: Victron Blue Smart IP67: Download VictronConnect App Victron Blue Smart IP67 Download VictronConnect APP Hurtigt uden problemer !

Den installerede APP finder straks batteriladeren

Hymer Eriba 465 Victron Blue Smart Ip67

Hymer Eriba 465 Victron Blue Smart Ip67

Tast koden og dan par

Hymer Eriba 465 Victron Blue Smart Ip67

Efter kode fortsætter connecting

Hymer Eriba 465 Victron Blue Smart Ip67

Vi kan nu aflæse batteriladeren lader med 14.4 volt og der er et forbrug på 0,7 A samt at batteriladeren er på absorption charge

Hymer Eriba 465 Victron Blue Smart Ip67

Vi går nu ind i indstillinger for at ændre standard opsætning og tjekke for opdateringer

Hymer Eriba 465 Victron Blue Smart Ip67

Hymer Eriba 465 Victron Blue Smart Ip67

Her kan standard pinkode ændres

Hymer Eriba 465 Victron Blue Smart Ip67

Der var en opdatering klar, så vi godkendte opdatering til nyeste firmware

Hymer Eriba 465 Victron Blue Smart Ip67

Opdatering er udføres og du får besked om hvilken version der er opdateret fra og til

Hymer Eriba 465 Victron Blue Smart Ip67

Hymer Eriba 465 Victron Blue Smart Ip67

Vi fortsætter med ændringer og opdateringer – Vi ændre nu navnet på batteriladeren til CaravanInfo.dk. Vælg Edit (Custom Name), og skriv det nye navn

Hymer Eriba 465 Victron Blue Smart Ip67

Skriv det nye navn her i feltet

Hymer Eriba 465 Victron Blue Smart Ip67

Nu er navnet blevet ændret til CaravanInfo.dk 🙂

Hymer Eriba 465 Victron Blue Smart Ip67

Hymer Eriba 465 Victron Blue Smart Ip67

Du kan indstille batteriladeren til opladning af dit batteri, ligesom du kan reducerer opladningstyrken fra 17A til 6A. Denne batterilader har mange gode funktioner samt kvaliteter ved brug til campingvogn eller autocampere.

Hymer Eriba 465 Victron Blue Smart Ip67

Vælg opladning

NORMAL (14,4 V): Anbefales til oversvømmede fladcelle antimon batterier (startbatterier), batterier med flade plader (gel og AGM).

HIGH (14,7 V): Anbefales til oversvømmede bly-calcium-batterier, Optima-spiralcellebatterier og Odyssey-batterier.

Li-on: Anbefales til lithium batterier.

Valg af Normal eller High recondition

En blyakkumulator, som ikke er tilstrækkeligt opladet, eller som henstår uopladet i flere dage eller uger, vil nedbrydes som følge af sulfatdannelse¹. Hvis den opdages i tide, kan sulfatdannelsen i nogle tilfælde gøres delvis reversibel ved at oplade batteriet med en svag strøm, der øges til en højere spænding.
Bemærkninger:
a) Regenerering bør kun udføres lejlighedsvis på VRLA blyakkumulatorer med flade plader (gel og AGM), fordi den deraf følgende gasdannelse vil udtørre elektrolytten.
b) VRLA-stavbatterier opbygger et højere internt tryk, før der opstår gasdannelse og mister derfor mindre vand ved regenerering. Flere fabrikanter af stavbatterier anbefaler derfor at anvende regenererings funktionen ved periodisk brug.
c) Regenereringsfunktionen kan anvendes ved oversvømmede batterier for at “udligne” cellerne og forebygge syrelagdeling.
d) Nogle fabrikanter af batteriopladere anbefaler impulsopladning for at gøre sulfatdannelse reversibel. De fleste batterieksperter er imidlertid enige om, at der ikke findes noget afgørende bevis for, at
impulsopladning fungerer bedre end opladning med konstant spænding. Dette bekræftes af vore egne tests. Ovenstående vedrørende regenerering: kilde Victron.

Victron Blue Smart IP67

Bluetooth

Blue Smart IP67 batterioplader er vandtæt og forsynet med indbygget Bluetooth, status af opladeren og batteriet kan derfor kontrolleres fra en smartphone, tablet eller laptop. Alle opladerens indstillinger kan konfigureres ved hjælp af VictronConnect-appen.

Blue Smart IP67 charger

Genanvendelse af dybt afladede ‘døde’ batterier

I modsætning til andre mærker forsøger Blue Smart IP67 batterioplader som er vandtæt, at oplade et dybt afladet batteri ved at tvangstilføre lav strøm. Derefter genoptages normal opladning, så snart der er opbygget tilstrækkelig spænding over batteriterminalerne.

Lysdiodevisning

Lysdiodevisning Den grønne lysdiode lyser, når opladeren er tilsluttet en vekselstrømskilde. Den gule lysdiode blinker hurtigt under bulkopladning og langsommere under absorptionsopladning. Den gule lysdiode lyser konstant under flydeopladning og er slukket i lagringsindstilling.

Vi bliver ofte spurgt om hvor Victron Bluesmart IP67 kan købes: Derfor dette link: Victron Blue Smart IP67


Nye udvendige Gummilister

De udvendige gummilister ved bagskørte samt foran var efter 19 år lidt møre. Vi fik køb nogle nye gummilister og demonterede de eksisterende, rengøring før montering af nye lister.

Lister er monteret med skruer, man løfter op gummilisten som dækker for skruerne og skruer skruerne helt ud og monteret skruerne samme sted ved montering.

Begge de foreste gummilister bliver skiftet til nye gummilister 

Hymer 465 Eriba gummilister

Skruer skrues helt ud

Hymer 465 Eriba gummilister

Bagerste gummiliste udskiftes også

Hymer 465 Eriba gummilister

Ny frisk gummiliste er monteret

Hymer 465 Eriba gummilister

Super flot med nye udvendige gummilister foran og bagved 🙂 .


Ny tætningsmasse af gaskasse låg

Skinnen som holder gaskasselåget er monteret med tætningsmasse, men vi kunne se den ikke var helt som den skulle være. Vi demonterede gaskasselåget og afrensede alt gammelt tætningsmasse, herefter kom vi ny tætningsmasse på skinnen og monterede gaskasselåget igen.

Gaskasse låg demonteres

Hymer Eriba 465 Gaskasselåg

Skruer skrues helt ud

Hymer Eriba 465 Gaskasselåg

så blev gaskasselåg demonteret

Hymer Eriba 465 Gaskasselåg

Vi afrensede eksisterende tætningsmasse på både gaskassekåg skinnen samt campingvognens aluplade.
Efter afrensning påførte vi ny tætningsmasse på gaskasselåg skinnen, herefter monterede vi gaskasselåget og anvende samme huller til skruerne. Tæt og fastmonteret gaskasselåg 🙂 .


Justering af Caravan Mover

Den fuldautomatiske mover som er monteret er ca. 4- 5 år gammel, men idet afstanden mellem  rullerne og dækket var for stor. Afstanden må max være 20 mm mellem mover ruller og dæk, er afstanden for stor kan mover rullerne ikke tage ordenligt fat ved brug på stenunderlag, stigninger m.v..

Justering af Mover
Værktøj og afstandsklods på 20 mm.

Vi benyttede samtidig lejligheden til, at rengøre moveren samt smøre moverens bevægelige dele, og naturligvis nye batterier i fjernbetjeningen – Nu vores mover klar til nye udfordringer og kan yde max belastninger.

Vi har tidligere udarbejder en artikel om justering af mover, det er samme måde/metode.

Læs mere via dette link: Juster afstanden mellem mover ruller og dæk


Smøring af campingvogn

Smøring af campingvogn er vigtig for korrekt funktion og lang levetid. Vores campingvogn fik smøring alle steder hvor en campingvogn bør blive vedligeholdt. Har du et smørekursus ?, hvis ikke så se mere via denne artikel som bla. oplyser hvor du bør smøre din campingvogn samt hvilken smøremiddel du bør anvende.

Læs mere via dette link: Smøring af campingvogn


Vedligeholdelse af gummilister

Vedligeholde af gummilisterne på vinduerne, servicelemme samt døren forøger levetiden, tætheden og gør ved brug af campingvognen i frostvejer, at gummilisterne ikke fryser så let fast.

Hvis man vil nøjes med at gøre det arbejde en gang årligt er det rigtige tidspunkt faktisk om foråret. På denne måde sikrer man at sol og varme ikke udtørrer og falmer gummilisterne henover sommeren, hvilket eliminerer problemerne når frosten kommer.

Vi anvendte Turtle Wax Silikonespray.

Turtle Wax Silikonespray


Rensning af toilettank

Toilettanken har samme alder som campingvognen. Vi trives bedst med en total rengøring af alt inden vi i brugtager en brugt campingvognen. Dels fordi vi godt kan lide tingene er rengjort men samtidig tjekker vi om alt virker og er som det skal være.

Vi kom en opvasketabs i toilettanken, og hældte lunkent vand i tanken, røstede den flere gange undervejs, og lod den stå til næste dag, hvorefter vi hældte vandet ud.  Herefter fik den runde gummiliste silikone.

Hymer 465 Eriba thetford toilet

Pakningen som er monteret blev smurt med silikone

Hymer 465 Eriba thetford toilet


Varmeoptimering

Campingvognen er fra AB fabrik monteret med trumavarme med tilhørende blæservarme. Rørføringen er udført korrekt, det vil sige rørføringen er placeret oppe under ryglæn, og ikke rundt på gulve. Rørføringen til blæservarmen er ført rundt ydervægge under ryglæn i hele campingvognen, og tilsluttet varmevands beholderen.

Rørene er med huller som det skal være, men man kan med fordel optimerer således varmen kommer mere direkte op af afstanden mellem ryglæn. Det gør du ved at monterer Truma WL ventiler – Her du vores indkøbte WL ventiler: Hymer 465 Eriba WL ventiler

Sådanne ser det ud inden vi starter

Hymer 465 Eriba WL ventiler

Mærk op hvor WL ventilen skal monteres,og skær 5 cm rør af f.eks 2,½ cm på hver side af mærkeHymer 465 Eriba WL ventiler

De 5 cm er  afstanden som vises på nedenstående billede

Hymer 465 Eriba WL ventiler

Det er vigtigt du monterer WL ventilerne korrekt, pilen på WL ventilen skal vende i den retning blæservarmen kommer rundt. Er du i tvivl om  hvilken retning blæser varmen kommer rundt, kan du sikkert se på eksisterende installation og måske finde en ventil som viser blæserretningen. Nedenstående billede viser en pil på eksisterende rør og hermed kender vi blæserretningen.

Hymer 465 Eriba WL Ventiler

Rør er afkortet med 5 cm klar til montering af WL ventilHymer 465 Eriba WL Ventiler

WL ventil er monteret – Der skal monteres 2 skruer i hver ende (top & bund) af WL ventil, vi anvender rustfri skruerHymer 465 Eriba WL Ventiler

Færdigt arbejde – Vi installerede 4 stk. i rundt sengen og et par stykker i rundsiddegruppen 

Hymer 465 Eriba WL Ventiler


Montering af led lys skinne ved rundsiddegruppe (inkl. Lysdæmper)

Campingvognen som er fra 2001 har nogle fine læselamper samt andre lamper, men vi syntes, at montering af en  led lysskinne bagerst i campingvognen kunne være super flot og hyggelig belysning. Vi monterede 1 stk. led lys skinne ved rundsiddegruppe som kan styres via en fjernbetjening tænd/ sluk samt lysdæmper.

Hymer 465 Eriba led lysskinne

Sidder pænt gemt i gavlen i næsten hele campingvognens bredde 

Hymer 465 Eriba led lysskinne


Imprægnering af solsej

Vi købte et ældre Isabella solsejl som passer i farven til campingvognen (her er det konen er arkitekten 🙂 ).

Der blev indkøbet 2,5 liter Fabsil imprægnerings væske som er vores foretrukken imprægnerings væske. Vi har anvendt det flere gange vores telte, og det er et super godt produkt. Isabella oplyser man kan imprægnerer fra indvendig side og resultatet er det samme. Vores nyindkøbte solsejl er rent og fint på ydersiden, hvorfor vi vælger at imprægnerer på udvendig side.

Vi har prøvet pensel, malerrulle og have sprøjte, og det bedste syntes vi er, at anvende en have sprøjte.

Solsejlet blev monteret på campingvognen, og det er en fordel at udføre opgaven når det er vindstille både af hensyn til når man anvender en have sprøjte samt solsejlet kan blive hængende, og tørre uden det skal slås op – Det er hurtigt og nemt med en have sprøjte. Har du et fortelt må der ikke komme imprægnerings væske på fortelt vinduerne. Når vi har imprægneret fortelte med glasruder, har vi afdækket ruderne således der ikke kommer imprægnerings væske på fortelt ruderne.

Det er vigtigt man ikke pakker solsejlet eller forteltet sammen før det er helt tørt, ligesom der ikke må komme vand på før det er helt tørt.

Hymer 465 Eriba imprægnering

Hymer 465 Eriba imprægnering

Hymer 465 Eriba imprægnering


Campingvogn dæk tjekkes  og vedligeholdes

Af hensyn til stabil kørsel, sikkerhed, holdbarhed på dækkende bør man kontrollerer hvor meget dæktryg der er i sine campingvogndæk. Efter afhentning tjekkede vi hvor meget luft der var i dækkende, og vi kunne konstaterer der var for lidt luft (meget for lidt), dækkende blev pumpet til 4,5 bar.

Reservehjulet blev ligeledes tjekket, og her kunne vi konstaterer reservehjulet var stort set uden luft 🙁 – Falk tryghed at køre rundt med et reservehjul og mange kilo, når det ikke kan anvendes hvis det bliver nødvendigt.


Lakforsegling m.v. af campingvogn

Husker Turtle Wax som værende et godt produkt, hvorfor valget blev, at Turtle Wax skulle anvendes.

Vi anvendte Turtle Wax  CARANAUBA CAR WAX på campingvognen som er med blanke sider, hvilket gør arbejdet meget nemt. Vi maskin polerede sider og tag tørrede efter, herefter smurte vi et tyndt lag Wax på overfladerne som fik lov at står lidt før aftørring. Til påføring anvendte vi Wax Applicator –

Super flot resultatet.

Turtle Wax
Turtle Wax Carnauba Car Wax
Turtle Wax
Wax Applicator

Hymer 465 Eriba


Campingvogn fra 2001 hvor køleskab og fryser fungerer perfekt

Køleskabet er fra campingvognen forlod fabrikken, og vi skulle lige teste hvordan det virkede når det nu havde en del år på bag sig. Vi havde nogle temperaturloggere i køleskab samt fryseren, og blev helt vildt overasket.

Vi startede køleskabet op på gas, og efter meget kort tid havde køleskabet en temperatur på 3 grader og fryseren – 18 grader. Men det stoppede ikke her fryse- og køletemperaturen fortsatte med at fryse og køle – Det skal lige siges vi intet havde i køleskabet, men det er vildt imponerende. Intet er gjort hverken renset brænder eller andet.

Vores temperaturloggere viste følgende resultater 🙂 :

Hymer 465 Eriba køleskab

Hymer 465 Eriba køleskab


Montering af temperaturloggere

Vi er syntes det er smart vi kan anvende vores Iphone til at aflæse diverse data om campingvognens udstyr, herunder bla. køleskab, og fryse temperatur, batteriets tilstand m.v..

TEMPERATURE HUMIDITY DEW POINT BLUETOOTH SENSOR BEACON AND LOGGER
PEBBLE, TEMPERATURE HUMIDITY DEW POINT BLUETOOTH SENSOR BEACON AND LOGGER

Vi har monteret 3 stk. temperaturmålere, 2 stk. i køleskab og fryser, og 1 stk. i campingvognen – Vi kan således følge med og se hvor meget temperaturen er i køleskabet samt fryseren, herudover kan vi se rumtemperaturen, og alle temperaturloggere gemmer data, så vi kan se laveste og højeste temperatur samt hvornår, også kan vi aflæse luftfugtighed.

Læs mere via dette link: Temperatur loggere


Montering af røgalarm samt kuliltealarm

Campingvognen skal naturligvis havde en røgalarm samt kulilteralarm som er det vigtigste efter vores vurdering. Vi har valgt kvalitets røgalarm og kuliltealarm på batteri, og med lang batterilevetid op til 10 år.

Læs mere via denne artikel: Røgalarm med 10 års batterlevetid og garanti

Læs mere via denne artikel: Kuliltealarm med 7 års batterilevetid og garanti


Deltag i facebook gruppen Hymer Snak

Deltag i gruppen via dette link: Hymer Snak


Camping radio

Vi har en lille DAB radio med indbygget opladeligt batteri, god lyd og den tages med ud uden tilslutning af 230 volt.


Som campist er man i naturen

Som campist er man i naturen, og ser mange ting – Læser du denne artikel og er du ikke campist endnu, bør du overveje denne ferieform.

Her er et par billeder fra en gåtur før jeg skulle skrive denne artikel. Det første billede er et træ som vokser op af en træstamme som er fældet og ligger på skovbunden 🙂 .

Camping

Camping

Camping


Nye indlæg

Teltonika RUTX50

Camping 5G Router TELTONIKA RUTX50

RUTX50 Kraftfuld Router med super hurtig 5G Campister vælger ofte almindelige routere som anvendes i boliger til camping, men er disse routere er ikke altid optimale til camping. Som kræsen campist ønsker vi en fremtidssikret kraftfuld 5G router – Vores valg blev TELTONIKA RUTX50 som er en 5G kraftfuld router som kan tilsluttes 12 volt som

Læs mere »
Victron Camping Solcelleanlæg 900x500

Victron Camping Solcelleanlæg

Victron Camping Solcelleanlæg Vores artikel og YouTube vil løbende blive opdateret, hvor vi vil vise de muligheder man har med Victron udstyr til Solcelleanlæg. Abonner på vores YouTube kanal og vær med på de første nyheder samt videoer. Der er meget at vise om dette udstyr  hvorfor vores YouTube kommer som del 1 og 2

Læs mere »
Victron SmartSolar 800x600

Victron SmartSolar MPPT 75/10

SmartSolar MPPT 75/10 En soloplader opsamler energi fra dine solcellepaneler og lagrer den i dine batterier. SmartSolar optimerer denne energihøst intelligent ved hjælp af den nyeste og hurtigste teknologi for at opnå fuld opladning på kortest mulig tid. SmartSolar vedligeholder batteriets sundhedstilstand og forlænger dermed dets levetid. SmartSolar opladningskontrol vil endda genoplade et svært afladt

Læs mere »
WATTSTUNDE solpanel

WATTSTUNDE WS150 EFX-HV Marine Solarpanel Flexible 150W

WATTSTUNDE WS150 EFX-HV Marine Solarpanel Flexible 150W Vi har alu ramme solpaneler på vores campingvogn men ønsker at udvide vores solcelleanlæg. Efter lang tid søgen efter kvalitets flexibel solpanel faldt valget på WATTSTUNDE® WS150EFX-HV Marine Solarmodul flexibel 150Wp    Solcellemoduler i EFX Active Wire-serien er semi-fleksible moduler monteres med de kraftige Active Wire solceller, som har

Læs mere »
Solara solpanel beslag

Solceller Camping – Serie eller parallel

Lad se på forskellen – Solpaneler: Serie eller parallel Hvad er forskellen mellem ledningsføring af solpaneler i serie eller parallel? Når du kobler flere solpaneler sammen i et system, har du to valg:Serie og parallel. Det afhænger hovedsageligt af din applikation, om du skal tilslutte dine solpaneler i serie eller parallelt. Lad os undersøge forskellene, og hvornår

Læs mere »
Solceller mange Rosenholm Camping

Camping Solceller – Hvor varme bliver solpaneler ?

Optimal effekt ved høj celletemperatur Løsningen til at forbedre MPPT-controllerens ydeevne ved høje celletemperaturer er at øge panelspænding ved at øge antallet af celler i serie. Denne løsning er naturligvis ikke anvendelig til PWM-controllere: øge antallet af celler i serien vil reducere ydeevnen ved lav temperatur.I tilfælde af MPPT-controlleren: udskift 12 V / 100 W-panelet

Læs mere »
Røg og kuliltealarm 800x600

Røgalarm – Kuliltealarm 10 års levetid/garanti

Røgalarm – Kuliltealarm 10 Års Levetid/Garanti (Ingen batteriskift). Vælg kun det bedste til din campingvogn/autocamper, båd eller bolig – Når du vælger Honeywell røgalarm får du kvalitet, sikkerhed og tryghed (10 Års Levetid/Garanti. Hvilken Røg- og Kulilte alarm bør du vælge: Ved køb af Røgalarm og Kuliltealarm bør du vælge det bedste således du er

Læs mere »
olceller Camping 800x600

Solceller Camping – Optimal effekt (Ikke færdig pakkesæt)

Solcelleanlæg på vores Campingvogn – Optimal effekt (Ikke færdig pakkesæt) Vi vil her vise vores samlet solcelleanlæg – Læs mere om vores solcelleanlæg via nedenstående links til artikler og YouTube. Man får ikke altid det mest optimale solcelleanlæg som færdigpakkesæt. Vi har monteret solcellepaneler på vores campingvogn, og har sammensat et komplet solcelleanlæg. Vi har

Læs mere »

Solcelle Camping belysning

Se vores YouTube vedrørende Solcelle Belysning Abonner på vores YouTube kanal og vær med på de første nyheder og videoer. Solcelle Camping belysning – Spar på strømregningen og miljøet med solcelle belysning Camping hyggebelysning via små solceller som medfølger. Vi har valgt forskellige Solcelle Belysning fra SolarCamp som er i god kvalitet, deres PRO model er med

Læs mere »


Deltag i vores Facebook gruppe:

Facebook Gruppe Camping-Udstyr-Teknik


Camping-Udstyr-Teknik:

Deltag i facebook gruppen Camping Udstyr, Teknik. En hyggelig gruppe som er for alle, og hvor der er god dialog samt hjælp at hente.

Læs Mere
Solceller Camping:

Har du solceller til camping eller overvejer du solceller til camping, kan du med fordel deltage i facebook gruppen Solceller Camping som omhandler alt vedrørende Solceller inden for Camping: Campingvogn, Autocamper, Telt, Teltvogn, Shelter, Campinghytte, Mobilhome eller Bivuak m.v..

Solceller Camping - Facebook GruppeLæs Mere


Skriv en kommentar

Din e-mailadresse vil ikke blive publiceret. Krævede felter er markeret med *

Scroll to Top