12 volt Kompressor Køleskab i Campingvogn

Denne artikel omhandler udskiftning af køleskab i en Kabe Campingvogn til et 12 volt kompressor køleskab:


Lidt forklaring om absorptionskøleskab:

Når du er blevet campist finder du hurtigt ud af, at køleskabet ikke fungerer på samme måde som der hjemme, ligesom du finder ud af det ikke køler lige så effektivt som det du anvender hjemme i dit køkken.

I næsten alle campingvogne er der installeret et køleskab som kan kører på 12 volt, gasdrift samt 230 volt – Denne type køleskabe hedder et “absorptionskøleskab”. Et absorptionskøleskab fungerer omvendt af kompressor køleskab, ligesom et absorptionskøleskab kan have svært ved, at køle ordenligt når ude temperaturen er varm eller kold samt ved dårlig ventilation.

Kører man en tur syd på med sin campingvogn har de fleste campister problemer med, at holde en ordenligt temperatur i deres absorptionskøleskab. Hvis dit absorptionskøleskab vender ud mod dit fortelt, og du har fortelt opsat, kan det også have medvirke til det ikke kan køle ordenligt.

De absorptionskøleskabe som er i de danske campingvogne svarer til klimaklasse SN, og det betyder betyder, at den optimale funktion opnås ved en udenoms temperatur mellem +10 °C og +32 °C – Her bør der altid være god ventilation for at opnår optimal effekt.

12 volt kompressor køleskab til campingvogne:

Et 12 volt kompressor køleskab fungerer på samme måde som almindelige køleskabe som man anvender i sit køkken, dog kan det larme lidt mere. Kompressor køleskabe bliver ikke påvirket af varm eller kold luft, det køler hurtigt og effektivt uanset temperaturforholdene.

Forskellen på et kompressor køleskab til campingvogne, og det du anvender i dit køkken i huset, lejligheden er, at kompressor køleskabet til en campingvogn kan du anvende 12 volt istedet for 230 volt, og et 12 volt kompressor køleskab kan larme lidt mere.


Hvorfor er campingvogne ikke fra fabrikken blevet installeret med 12 volt kompressor køleskab:

Mange campister med campingvogne stiller sig selv det spørgsmål, hvorfor ikke installerer 12 volt kompressor køleskab i campingvogne når det er kendt viden, at et kompressor køleskab lever op til campisternes forventninger til et køleskab:
•At køleskabet køler hurtigt og effektivt – Lige så godt som det man anvender i sit køkken i huset eller lejligheden uanset temperaturforhold.

Hvorfor ikke installerer eller tilbyde kunderne ved køb af campingvogne, at kunden kan kan vælge hvilken type køleskab man ønsker “kompressor eller absorptionskøleskab”.

Et 12 volt kompressorkøleskab kræver man har batteri samt batterilader installeret i campingvognen, men da de fleste campingvogne idag har et batteri installeret i sin campingvogn, grundet de fleste campister har en mover installeret er forudsætningerne i orden.

Hvis du har et 12 volt kompressor køleskab installeret, vil det være en fordel du også har installeret en batteri booster eller et solcelleanlæg. Batteri boosteren lader batteriet op med korrekt ladespænding under kørsel, og solcelleanlæg lader også batteriet op med korrekt ladespænding uanset om du holder stille eller køre med campingvognen.

Ved installering af 12 volt kompressor køleskab har du valgt den bedste løsning for, at opnå komfort. Derfor bør du også sikre dig, du har et kvalitets batteri samt en kvalitets batterilader.

Læs Mere

Campingvogn og Mover batterier med lav vægt:

Læs Mere

Fabriksmonteret absorptionskøleskabe i en Kabe blev udskiftet til et 12 volt kompressor køleskab:

Tommy og Pia har bidraget med denne historie:

Billede af nyt 12 volt køleskab.

Vores historie starter med at vi købte en Kabe i juni 2014. vi fandt hurtigt ud af at maden var lunken – fryserlågen frys til – det viste sig så at der var en hel produktion hos Dometic som var fejlproduceret. Vi fik køleskabet isoleret osv.

Vi har efterfølgende fået en ekstra skorsten på taget, vi fik en ekstra plade på bagved køleskabet for at der max. Var 1,5 cm afstand ml. væg og køleskab. Alt det hjalp ikke og vi fik køleskabet skiftet 2 gange mere.

I al den tid løb vi panden mod en mur sammen med vores forhandler – Kabe påstod at de ikke lavede fejl og Dometic påstod at de heller ikke lavede fejl. Så vi var ret så frustrerede. Vi fandt så ud af at der fandtes dette kompressor køleskab hos Dometic, det virker også ved en hældning på 30 grader til 12 V.

Vi kontaktede forhandleren, og han var straks med på ideen om at prøve det køleskab. For at være sikker på at vi havde strøm nok, fik vi også monteret en solcelle på taget. Vi har en 100w solcelle og 95 Amp batteri.

Køleskabet er lidt mindre end det almindelige køleskab, men forhandleren var så kreativ at lave lyslister i siderne af vores nye køleskab. Vi er meget glade for det.

Vi fik køleskabet i feb. 2016 – der var der jo ikke megen sol – men vi kørte en hel weekend med køleskab, lamper, tv og radio tændt inden at batteriet søndag brokkede sig.

Nyt 12 volt køleskab

Hele foråret har vi været fastliggere hvor vi slukkede for strømmen i hverdagene til de fleste af vores ting – men køleskabet var tændt hele tiden, på de 5 dage (søndag eftermiddag til fredag eftermiddag) havde vi brugt 4 kw.

I sommers tog vi så til Spanien, det var lidt af en prøvelse, for vores batteri løb tør hele tiden, så når vi var inde for en overnatning var der ikke strøm til vores mover. Heldigvis kørte køleskabet hele tiden, men vi var frustrerede over at der ikke var strøm nok til vores mover.

I Spanien var der ml. 33 og 40 grader og lige under 25 grader om natten. Vi ændrede ikke på køleskabet overhovedet – her mener vi temperaturregulering – den går til 5 og vi har den altid lige under 3. Den holder en temperatur på lige under 3 grader.

Nyt 12 volt køleskab (Fryserum)

Efter vi er kommet hjem har vi stadig haft problemer med at batteriet var dødt og vi kunne ikke bruge moveren når vi var fremme div. Steder. Det har vi nu fået undersøgt og det viste sig at batteriet var defekt. Nu har vi fået nyt batteri i, og det kører bare derudad.


Fordele ved dette køleskab:

• Når det tændes er det helt koldt i løbet af et par timer.
• Det holder kontant en stabil temperatur
• Det bruger ikke meget strøm
• Ingen gasbrænder der larmer
• Køleskabet kører heller ikke hele tiden

Ulemper:

• Man kan svagt høre blæseren når det køler (det er overhovedet ikke højt, men det kan høres)
• Kan kun fås i hvidt

Nyt 12 volt kompressor køleskab

DOMETIC COOLMATIC HDC 195:

[ws_table id=”68″]
•Dybfrost ned til -18°C
•Velegnet til solenergidrift
•Stor ***-fryseboks med separat dør
•Transportlås

Bemærk at ovennævnte køleskab kører på 12 volt, og kan kun kører på 12 volt.

Stor tak til Tommy og Pia for deres historie.


Har du batterikapacitet nok ?

Med et 12 volt kompressor køleskab tændt jf. ovenstående, har du et strømforbrug på ca. 40 W.

Kører du syd på og f.eks ikke ønsker batteri booster eller solcelle installeret, kan dit køleskabet kører uden der sker opladning på batteriet (eksempel):
75 Ah batteri og beregning ud fra 75 % forbrug af batteri => 75 Ah x 12 V= 900 watt/timer og 75 % af de 900 watt/timer= 675 watt/timer.

12 volt kompressor køleskab kan kører ved 75 % forbrug på batteri uden opladning => 675 watt/timer / 40 W = 17 timer (Uden brug af batteri booster eller solcelleanlæg).

Hvilken løsning bør du vælge:

Det er som udgangspunkt svært at svare på, idet det kun er dig selv som kender dit behov samt forventninger.

Måske du ikke har brug for batteri booster eller solcelleanlæg, eller det ville være optimalt for dig med solcelleanlæg fordi ikke ønsker strømtilslutning på campingpladserne.

Har du f.eks brug for mere batterikapacitet, kan du enten installerer batteri booster eller solcelleanlæg. Du kan også vælge en løsning uden solcelleanlæg eller bateri booster, hvor anvender dit nuværende batteri til køleskab samt lys i campingvognen. Du kobler din mover på et ekstra batteri som kun forsyner moveren f.eks 40 Ah lithium batteri på ca. 8,6 kg som kun anvendes til mover brug, så er du godt kørende :-), 20 Ah er også rigeligt alene til mover brug.

Læs Mere

Caravaninfo.dk har suppleret med Fordele & Udlemper:

12 volt Kompressor køleskabe i campingvogn:

•Fordele: Køler hurtigt og effektivt uafhængig af temperaturen
•Fordele: Lavt strømforbrug ca. 40-50 W (Svarer til 4-5 stk. 10 W halogenpærer som er tændt 🙂 )
•Fordele: Kan være tændt mens du køre med campingvognen uden gasflamme blæser ud
•Fordele: Kan være tændt mens du tanker brændstof på din campingtrækker
•Fordele: Kan være tændt mens du er på en færge
•Fordele: Når du har haft åbnet køleskabsdøren sker der hurtigt nedkøling
•Fordele: Kræver ikke ekstra vedligeholdelse af f.eks “gasbrænder og gasdyse” – Link:

Læs Mere

•Udlemper: Et 12 volt kompressor køleskab “larmer” mere end absorps. Køleskab
•Udlemper: “Umiddelbart ingen” hvis campingvogn producenterne installerer kompressorkøleskabe fra fabrikken
•Udlemper: Hvis du har et absorptionskøleskab installeret og udskifter til kompressorkøleskab, medføre det en udgift på ca. kr. 12.000 – 18.000
•Udlemper: De kompressorkøleskabe som findes på marked idag passer ikke helt i målene på alle campingvogne, og ved installation af nogle campingvogne med smalle døre, kan man risikere døren skal demonteres for at få køleskabet ind/ ud.

Absorptionskøleskabe i campingvogn:

•Udlemper: Ekstra udgift ved at skifte til kompressorkøleskab
•Udlemper: Kræver vedligeholdelse af gasbrænder hvert år samt vedligeholdelse af gasdyse (er sliddele)
•Udlemper: Skal være slukket på færger samt ved tankstationer
•Udlemper: Køler ikke særlig effektivt og er afhængig af temperaturen samt ventilations forholdene
•Udlemper: Flere komponenter kan gå i stykker f.eks varmelemener 12 volt og 230 volt m.v..
•Udlemper: Er mere bekostelig for dig som campist i drift samt vedligeholdelse

Bakterier:

Køleskabets temperatur skal ikke være højere end 5 grader. En temperatur på 5 grader betyder, at bakterierne kan sprede sig. Hvis temperaturen kommer lidt højere op (over 5 grader), får bakterierne nemmere ved at sprede sig.

Hvorfor er der ikke installeret 12 volt kompressor køleskabe fra fabrikken ?:

Alt taler for det er mest fornuftigt, at der er installeret 12 volt kompressor køleskabe i campingvogne 🙂 – Hvorfor sker det ikke ?, det er blevet populært at anvende sin campingvogn året rundt samt i sydens sol.

Gode ideer:

Skal du have skiftet dit køleskab i campingvognen, og du ikke ønsker det har en hvid farve, grå farve, kan du med fordel ændre for billige penge, og du kan selv gøre arbejdet.

Du kan monterer folie i den farve eller træsort du ønsker eller som passer til din campingvogn 🙂 .
Link: Folie montering på dit køleskab i den træsort din campingvogn har

Her ser du et køleskab hvor en campist har fået ændret det hvide look til delvis hvid og sort farve.

Artiklen er blevet opdateret med følgende:

Endnu en kølig nyhed vedrørende 12 volt kompressor køleskabe i campingvogne!

• Caravaninfo.dk har set nye Polar campingvogne tilsalg som er installeret med 12 volt kompressor køleskab 🙂 .Deltag i vores Facebook gruppe:

Facebook Gruppe Camping-Udstyr-Teknik


Camping-Udstyr-Teknik:

Deltag i facebook gruppen Camping Udstyr, Teknik. En hyggelig gruppe som er for alle, og hvor der er god dialog samt hjælp at hente.

Læs Mere
Solceller Camping:

Har du solceller til camping eller overvejer du solceller til camping, kan du med fordel deltage i facebook gruppen Solceller Camping som omhandler alt vedrørende Solceller inden for Camping: Campingvogn, Autocamper, Telt, Teltvogn, Shelter, Campinghytte, Mobilhome eller Bivuak m.v..

Solceller Camping - Facebook GruppeLæs Mere


Summary
Article Name
12 volt Kompressor Køleskab i Campingvogn
Description
12 volt Kompressor Køleskab i Campingvogn
Author
Publisher Name
Caravaninfo.dk
Publisher Logo

1 kommentar til “12 volt Kompressor Køleskab i Campingvogn”

  1. Til den pris ville jeg nok vælge en inverter og et alm 230V A+++ køleskab, som du kan få til et par tusinde 🙂

Skriv et svar

Din e-mailadresse vil ikke blive publiceret. Krævede felter er markeret med *

Scroll to Top