caravaninfo.dk

Udskifte/service af mover kul på Caravan Mover


Her er en lille mini guide til hvordan kul i en mover kan serviceres eller udskiftes.

Billederne er fra et andet projekt men giver dig måske inspiration til hvordan du kan skifte kul i en mover samt foretage fejlfinding, service. 🙂


En mover el-motor er ret simpel idet der tale om en el-drevet motorer, hvor kul og kommutator er nogle vigtige dele i en elmotor.

Meget kulstøv i kulholderen kan forhindrer kullene i at bevæge sig frit.
Det kan forhindre kullene i, at få optimal kontakt til kommutatoren, og det kan begrænse strømmen som dermed medføre manglende trækkraft (Sløv mover).

Hvis din mover har manglende trækkraft (Sløv mover), kan du tage kullene ud, når kullene er ude, kan du forsigtigt blæse holderen ren for evt. kulstøv. Når du har gjort det, skal du sikre, at kullene kan bevæge sig frit op og ned i kulholderen inden du samler din mover igen.

 


Ovenstående er værd at prøve inden køb af nye kul.

 

Hvis kullene sidder fast i kulholderen kan det være på grund af “snask” (kulstøv opblandet i kondensvand).
Typisk kan det forekomme hos vintercampister som ofte bruger deres mover om vinteren, hvilket på sigt kan medføre dårlig kontakt mellem kommutatoren og kullene grundet kulstøv opblandet i kondensvand. Kondensvand kommer ved brug af moveren om vinteren, og kombinationen af kulstøv og kondensvand er en dårlig blanding for en elmotor med kul. Der kan også forekomme ekstra kulstøv i motoren ved evt. overbelastning af moveren, eller kullene være knækket.

Hvis din mover trækker dårligt eller pludselig ikke virker, kan ovenstående være årsagen, og en rensning for evt. kulstøv bør foretages.

Her kan du se en Truma Mover SE fra 2008, hvor plast dækslet som beskytter motoren er fjernet, og du ser polen til moverens kul ikke er helt ren. (Nedenstående billeder kan forstørres ved at klikke på billede).
Sørg for at kabelskoene er rene, således der er en god forbindelse.

1_2

På denne model mover sidder et lille dæksel som kan skubbes bagud, hvorefter polen er fri.
2_3

Du kan nu rengøre kulholderen for støv m.v., og du kan rengøre polen for snavs og ir.
3_2

4_1

Efter du har renset kulholderen samt renset polen for snavs og ir, skal du sikre dig kullet kan bevæge frit i kulholderen. Kan kullet bevæge sig frit i kulholderen kan roligt samle det hele igen 🙂.

6_2

Hvis du skifter kul i din mover motor, bør du skifte alle kul i den motor du udskifter kul i.
Nedenstående billede er et billede af kul til en mover.

 


Billede af Moverkul

Se relevante links

Fejlsøgning af Mover – Klik her


Caravaninfo.dk kan ikke gøres ansvarlig for brug af ovenståenden informationer. Ligeledes er det den respektive bruger som er ansvarlig for den til enhver tid gældende lovgivning overholdes for udførsel af 12 Volt..Deltag i vores Facebook gruppe:

Facebook Gruppe Camping-Udstyr-Teknik


Camping-Udstyr-Teknik:

Deltag i facebook gruppen Camping Udstyr, Teknik. En hyggelig gruppe som er for alle, og hvor der er god dialog samt hjælp at hente.

Læs Mere
Solceller Camping:

Har du solceller til camping eller overvejer du solceller til camping, kan du med fordel deltage i facebook gruppen Solceller Camping som omhandler alt vedrørende Solceller inden for Camping: Campingvogn, Autocamper, Telt, Teltvogn, Shelter, Campinghytte, Mobilhome eller Bivuak m.v..

Solceller Camping - Facebook GruppeLæs Mere


Summary
Udskifte/service af mover kul på Caravan Mover
Article Name
Udskifte/service af mover kul på Caravan Mover
Description
Udskifte/service af mover kul på Caravan Mover
Author
Publisher Name
Caravaninfo.dk
Publisher Logo
Scroll to Top