Alde er en effektiv varmekilde til campingvogne, og der er faktisk mange ting, som du sagtens selv kan klare.
Alde fyr i en campingvogn er en effektiv samt behagelig varme. Systemet fungerer næsten på samme måde som dine radiatorer i huset eller lejligheden. Campingvognen har radiatorer rundt ydervægge i campingvognen, og glykolvæske varmes op, og herefter kommer der varme fra radiatorerne i campingvognen. Opvarmning sker med gas eller 230 volt.
Der findes forskellige modeller Alde fyr: Compact 3000, Compact 3010 og den sidste nye 3020 HE – HE betyder High Efficiency.
Har du f.eks ikke fyldt vand på varmtvandsbeholderen, og du anvender fyret til opvarmning sker der ikke noget, som f.eks ved brug af campingvogn med en alm varmtvandsbeholder, hvis man glemmer at fylde vand på, og varmelemnet er tændt.
Typiske fejl man kan opleve med Alde fyr
Det er altid en god ide at starte med
Reset af Alde fyret er altid en god ting og starte med. Enten sluk for alt strøm til Alde fyret og tænd igen kort tid efter, eller anvend reset via Alde betjeningspanelet – Du holder reset knappen (den miderste store knap) inde i 10 sekunder. Husk ved brug af reset via knappen, går den tilbage til fabriksindstillinger. Ved fabriksindstillinger vil elvarme være tilkoblet på 1= ca. 1.000 W, de slår du bare fra hvis du ikke ønsker dette.
1) Gas Out:
– Mangler gas
– Tjek om gasregulator sidder ordenligt på gasflaske
– Flasken er tom eller gastilførslen er ikke tilstrækkelig: Tjek at gasslangen i gaskassen ikke er bøjet for skarpt.
– Om vinteren kan gasflasken blive meget kold med is uden på gasflasken og gasregulatoren, og så for Alde fyret ikke den mængde gas med det tryk Alde fyret skal have. Alm. stålflasker eller alu gasflaske er bedst og anvende om vinteren, her vil dette problem ikke ske så ofte. Hvis du om vinteren køre med både køleskab og gasfyret på gas, kan du med fordel i de perioder temperaturen kan skabe is på gasflasken, kun køre med gasfyret på gas, så isner gasflasken ikke så let til.
Er alt tjekket, og det stadig ikke virker kan gasregulatoren være defekt !.
2) Ingen lys i Alde betjeningspanel:
– Tjek om der tændt for hovedafbryder ved betjeningspanel ved køkken (i Kabe campingvogn).
– Tjek om hovedafbryder (automatsikring) under bænk/magasin er tændt (i Kabe campingvogn).
– Tjek om de to glas sikringer under låget på Alde fyret er ok (Alle campingvogne med Alde).
– Tjek om sikring i overskab ved siden af Alde betjeningspanel er ok, det er den øverste blå sikring 15A S1 (i Kabe campingvogn).





– Er sikringer ok, og der stadig ikke er lys i betjeningspanelet, bør du tjekke alle kabelforbindelser inkl. alle stelforbindelser, tag også glassikringer ud, og tjek om der er ir eller andet på sikringernes metal ender.
– Er der herefter stadig ikke lys i betjeningspanelet, kan det være det store kredskort (printkort) som er placeret under dækslet i Alde fyret.

Du kan tjekke om det elektriske i selve Alde fyret virker ved, og købe et nødkabel til Alde 3010 til ca. kr. 40,- i 2019 priser. Anvendes til at tvangs starte brænder uden om manøvre panel. Monteres direkte på print kort ved multistik for betjeningspanel.

1. Afbryd 12V-kablet og kablet til kontrolpanelet på kedlen.
2. Slut Emergency Start-stikket til, hvor kontrolpanelet var tilsluttet på kedelens hovedkort.
3. Tilslut 12V til kedlen igen
Nu starter kedlen med gas og 1kW strøm. Justering af indvendig temperaturen er ikke mulig. Konstant pumpe drift er indstillet.

Virker det stadig ikke ?:
Er der stadig ikke lys i betjeningspanelet, og virker Alde fyret ikke med nødkabel – Kan det være Kredskortet (den store printplade) i Alde fyret.
3) Periodevis strøm/lys i betjeningspanel
Har du problemer Alde betjeningspanelet kun virker nogle gange – Er det tilfældet kan det være følgende:
– Tjek om der 12 volt ved Alde fyret – Stikket imellem de to grønne sikringsholdere.
– Tilslut evt. 12 volt batteri direkte til aldefyret.
– Dårlige kabelforbindelser, rens evt. kabelstik alle steder inkl. ved betjeningspanelsamt stelforbindelse.
– Anvend nødstik, og starter fyret er betjeningspanelet defekt eller kablet til betjeningspanelet er defekt – Starter fyret ikke med nødstik (tjek om der er > 11 volt ved 12 volt stik til aldefyr), kan det være Alde kredskort (Det store printkort).
– Det store kredskort (printplade) i Alde fyret. Kredskortet kan drille med mange underlige fejl på dit Alde fyr.
Du kan prøve dig frem, og fejlsøge – Det samme gør et værksted idet man ikke kan udlæse fejlkoder som på biler 🙂 .

Du kan tjekke om det elektriske i selve Alde fyret virker ved, og købe et nødkabel til Alde 3010 til ca. kr. 35,- i 2019 priser. Anvendes til at tvangs starte brænder uden om manøvre panel. Monteres direkte på print kort ved multistik for betjeningspanel.
Fremgangsmåden for at bruge dette nødkabel er som følger:

1. Afbryd 12V-kablet og kablet til kontrolpanelet på kedlen.
2. Slut Emergency Start-stikket til, hvor kontrolpanelet var tilsluttet på kedelens hovedkort.
3. Tilslut 12V til kedlen igen
Nu starter kedlen med gas og 1kW strøm. Justering af indvendig temperaturen er ikke mulig. Konstant pumpe drift er indstillet.

Virker Aldefyret ikke med nødkabel tilsluttet er det måske kredskortet som er defekt. Virker Alde fyret med nødkabel, kan du tjekke kabelforbindelsen fra Alde fyret til betjeningspanelet – Virker det ikke er der betjeningspanelet tilbage som skal tjekkes.
4) Giver ingen varme
– Tjek om der er strømtilslutning samt lys i betjeningspanel til Alde fyr
– Tjek på betjeningspanelet om elvarme er sat på trin 1, 2 eller 3 eller gas= ON
– Tjek om pumpen køre
– Tjek om betjeningspanelet til Alde fyr ikke står med fejlmeddelse
– Tjek om der korrekt mængde væske på dit Alde centralvarme – Se artikel vedrørende Alde Glykol – Skift selv Glykol væske – Se mere via dette Link: Alde Glykol – Skift selv Glykol væske

5) Giver klik ved start/afslutning af gasforbrug, og klik varierer vedr. hvor høj lyden er
Et Alde fyr skal sige nogle lyde herunder bla. klik lyde som er magnetventilen. Alde har oplyst os lyden af hænger af hvor stor spænding magnetventilen får, jo mere spænding jo højere klik lyd.
Man kan også nogle gange høre en blæser lyd som også er normalt.
6) Fejlkode: OHEAT 1
OHEAT 1 er forårsaget:
Den blå sensor på kedelkroppen har registreret en temperatur på over 100 grader eller en kortslutning.
Sandsynlige årsager:
– Luft i varmesystemet.
– Forlidt cirkulation eller pumpen virker ikke.
– Sensoren er beskadiget.
– Elektronikken overvåger ikke temperaturen.
7) Fejlkode: OHEAT 2
OHEAT 2 er forårsaget:
Den røde føler på kedelkroppen har registreret en temperatur på over 100 grader eller pause / kortslutning.
Sandsynlige årsager:
Se OHEAT 1, og du kan med fordel prøve nedenstående.
– Prøv først reset af dit Alde fyr ved at tage stikket ud mellem de to glassikringer, og sæt stikket igen.

– Tjek om der er luft i systemet via udluftskruer.
– Tjek om pumpen køre, mærk på selve pumpen om den køre, se også på betjeningspanel om den viser pumpen kører.
– Hvis det ikke hjælper bør du tjekke løse forbindelser jf. ovenstående(start af artikel)
Hjælper ovenstående ikke, kan følerene være defekte. Alde fyr fra omkring 2008 har haft nogle fejl med deres følere, og flere campister har løst problemet ved udskiftning af følerne 🙂 .
Undgå kondens i dit Alde fyr samt efterfølgende skader
Når du anvender et Alde fyr kan du vælge mellem elvarme eller via gas. Du bør aldrig anvende gas til opvarmning hvis du stiller Alde fyret indvendige temperatur til under 12 grader over en længere periode – Dette gælder Alde fyr med skorsten som er ført ud gennem tag, skorsten som er ført gennem campingvognens side har ikke dette problem.
Der kan være risiko kondensvand i skorsten, blæser m.v. som kan blive ødelagt – Har talt med en campist hvor de fjernede over ½ liter vand i skorstens røret (var ført genne tag), herefter reparation af Alde fyret. Anvend evt. elvarme hvis du ønsker campingvognen skal varmes op til under 12 grader i en længere periode. El koster lidt mere, men reparationerne på dit Alde fyr kan blive en dyr omgang.
Alde gasbrænder:
Giver dit Alde fyr nogle puf ved opstart også selv om det har kørt flere timer, og stadig giver nogle puf lyde – Bør du skifte Alde gasbrænderen. Ved skift af Alde gasbrænder får du et Alde fyr som bliver meget støjsvag.


Gode råd
– Skifte glykol væske på dit Alde centralvarmeanlæg er tidligere anbefalet til hvert 2 år, men hvis du anvender G13 glykol væske f.eks Alde´s færdigblandet glykol væske kan det holde i ca. 5 år alt efter forbrug af Alde centralvarme.
– Tjek jævnligt om der er korrekt mængde Glykol væske på dit Alde anlæg, og min en gang årlig

– Anvender du dit Alde fyr uden 230 volt, vil det ikke være så effektivt som hvis 230 volt pumpen anvendes. Det vil sige der går længere tid før du har varme i campingvognen.
Se artikel vedrørende Alde Glykol – Skift selv Glykol væske. Se mere via dette Link: Alde Glykol – Skift selv Glykol væske
Alde fyr indvendigt
Alde fyret består af flere dele, herunder bla.: Gasbrænder, magnetventil, blæser og 12 volt- og 230 volt pumpe som er to seperate pumper, blot for at nævne nogle.


Alde 230 volt cirkulationpumpe udgår
ALDE 230 Volt cirkulationspumpe er udgået fra oktober 2019. Fremover kan man kun købe 12 volt cirkulationspumper.
Ved denne installation skal man afproppe 12 volt pumpen (skruelåget på beholder), og udskifte 230 volt cirkulationspumpe med 12 volt cirkulationspumpe.
Du bør have følgende med i campingvognen:
Hvem kender ikke til, at en sikring går istykker på det mest uhensigtmæssige tidspunkt, for at undgå det bør du have ekstra sikringer med:
– Ekstra glassikringer 3.15 A til Alde fyr (Der findes 2 stk. i Alde fyr).
– Diverse ekstra alm. sikringer.
– Alde nødstik.



Se relevante links:
•Link: Alde Glykol væske Skift selv -Se mere via dette Link: Alde Glykol væske Skift selv
•Link: Skifte Glykol Væske på Alde centralvarme anlæg
•Link: Nyttig viden om Alde fyr
•Link: Alde Manualer
Nye indlæg

Røgalarm – Kuliltealarm 10 års levetid/garanti
Røgalarm – Kuliltealarm 10 Års Levetid/Garanti (Ingen batteriskift). Vælg kun det bedste til din campingvogn/autocamper, båd eller bolig – Når du vælger Honeywell røgalarm får du kvalitet, sikkerhed og tryghed (10 Års Levetid/Garanti. Hvilken Røg- og Kulilte alarm bør du vælge: Ved køb af Røgalarm og Kuliltealarm bør du vælge det bedste således du er

Solceller Camping – Hvad bør du være opmærksom inden køb
Solceller Camping – Hvad bør du være opmærksom inden køb Solcellepaneler med Bypass Dioder Ved serieforbundet solcelleanlæg bør man sikre sig solcellepanelerne er med Bypass Dioder. ByPass Dioder skal sørge for at hvis der skygges på et solcellepanel i din serie forbunden række af solcellepaneler, så er det kun serie forbundene solceller der rammes af

Solceller Camping – Optimal effekt (Ikke færdig pakkesæt)
Solcelleanlæg på vores Campingvogn – Optimal effekt (Ikke færdig pakkesæt) Vi vil her vise vores samlet solcelleanlæg – Læs mere om vores solcelleanlæg via nedenstående links til artikler og YouTube. Man får ikke altid det mest optimale solcelleanlæg som færdigpakkesæt. Vi har monteret solcellepaneler på vores campingvogn, og har sammensat et komplet solcelleanlæg. Vi har

Solcelle Camping belysning
Se vores YouTube vedrørende Solcelle Belysning Abonner på vores YouTube kanal og vær med på de første nyheder og videoer. Solcelle Camping belysning – Spar på strømregningen og miljøet med solcelle belysning Camping hyggebelysning via små solceller som medfølger. Vi har valgt forskellige Solcelle Belysning fra SolarCamp som er i god kvalitet, deres PRO model er med

CAMP SYSTEM: Vinter-Voks, Skylle-Voks, Voks-Shampo med m.v.
CAMP SYSTEM: Vinter-Voks, Skylle-Voks, Voks-Shampo med m.v. Nemmere kan det ikke være og med godt resultat! CAMP SYSTEM er kendt for sine kvalitets produkter til campingvogne og autocampere. I år anvender vi CAMP SYSTEM produkter til rengøring, vedligeholdelse og beskyttelse af campingvognen – CAMP SYSTEM har kvalitets produkter. Nemmere kan det ikke være og med

Isabella Magnum Etna
Isabella Magnum Etna Isabella Magnum Etna er et kvalitets del fortelt i Isabella´s gode materialer.Er nemt at slå op og ned og kan gøres af en person – Læs artikel. Klik her – Læs artikel YouTube Isabella Magnum Etna 340 Vi har valgt et Isabella Magnum Etna som er et rejsevenlig kvalitets fortelt, er hurtig

TERTEK rundstråle antenne – Internet MIMO / TV / DAB+
Se vores opdateret YouTube Abonnerer på vores YouTube så er du med på de første videoer. TERTEK rundstråle antenne – Internet MIMO / TV / DAB+ Wifi og Internet/TV/DAB+/Radio i Campingvogn – Kun én antenne til mobilt internet/TV/DAB+/Radio signaler. 360 graders antenne og MIMO teknologi. DVB-T2, HEVC, DAB+, 2G/3G/4G/5G/LTE MIMO. TERTEK Internet MIMO/DAB+/TV er samlet i

Solbio biologisk sanitets væske til camping
Solbio biologisk sanitets væske til camping Der findes flere forskellige sanitets væske på marked i dag, hvor Solbio skiller sig ud idet produktet er eksklusivt naturlige ingredienser og en stærk formel 100% effektiv. Solbio Original biologiske sanitets væske til camping – Den multifunktionelle formel er kraftfuld, sikker og indeholder rene og friske aromaer. 1 pose

Camping Gasgrill Outdoorchef Minichef P-420 G
YouTube – Se vores YouTube vedrørende Outdoorchef Minichef P-420 G Camping Gasgrill Outdoorchef Minichef P-420 G Vores Camping Gasgrill er Outdoorchef Minichef P-420 G som er en “kvalitets gasgrill med tilhørende udstyr til den kvalitetsbevidste campist” . Se også vores YouTube link findes nederst i artiklen. Perfekt camping gasgrill samt udekøkken – Man kan lave
Deltag i vores Facebook gruppe:
Facebook Gruppe Camping-Udstyr-Teknik
Camping-Udstyr-Teknik:
Deltag i facebook gruppen Camping Udstyr, Teknik. En hyggelig gruppe som er for alle, og hvor der er god dialog samt hjælp at hente.
Solceller Camping:
Har du solceller til camping eller overvejer du solceller til camping, kan du med fordel deltage i facebook gruppen Solceller Camping som omhandler alt vedrørende Solceller inden for Camping: Campingvogn, Autocamper, Telt, Teltvogn, Shelter, Campinghytte, Mobilhome eller Bivuak m.v..Solceller Camping - Facebook Gruppe

