WATTSTUNDE solpanel

WATTSTUNDE WS150 EFX-HV Marine Solarpanel Flexible 150W

WATTSTUNDE WS150 EFX-HV Marine Solarpanel Flexible 150W

Vi har alu ramme solpaneler på vores campingvogn men ønsker at udvide vores solcelleanlæg. Efter lang tid søgen efter kvalitets flexibel solpanel faldt valget på WATTSTUNDE® WS150EFX-HV Marine Solarmodul flexibel 150Wp   

Solcellemoduler i EFX Active Wire-serien er semi-fleksible moduler monteres med de kraftige Active Wire solceller, som har en cellevirkningsgrad på over 20%.  

Den integrerede aluminiumsplade giver modulet den nødvendige stabilitet til at sikre en lang levetid.

WATTSTUNDE EFX 65Wp og 100Wp er lavvolt spænding moduler – EFX solpaneler > 100Wp er højvolt moduler med god effekt hvor udbyttet er større idet solpanelet åbner tidligere om morgen og lukker senere om aften – Herved bedre effekt. 

51,20 V i
 modsætning til 20V-moduler har et godt udbytte med en Victron MPPT SmartSolar. Amperespecifikationerne er normalt lavere sammenlignet med 20V-moduler, men udbyttet er bla. større også i yder sæsonen f.eks. efteråret.

Ny “ActiveWire” teknologi

Den nye ActiveWire-teknologi forkorter afstanden mellem solcellernes lederspor og minimerer dermed elektriske tab og øger strømstrømmen. Hvis en celle brister, forbliver effekten lokalt begrænset. Dette innovative netværk af ledere med 19 samleskinner (konventionelle monomoduler har kun 5 samleskinner) garanterer, at modulet er ekstremt pålideligt. De tyndere ledninger fanger også mere lys end traditionelle overfladekontakter, hvilket minimerer delvis skygge. Dette design maksimerer energiudbyttet – selv under svage og diffuse lysforhold. Takket være de integrerede bypass-dioder i samledåsen kan modulet fortsætte med at producere strøm selv i skygge eller under dårlige lysforhold.

Et højt lysudbytte i forbindelse med flade monteringshøjder og gangbarhed gør disse moduler unikke!

wattstunde-ws150efx-hv-marine-solarpanel-flexible-150w
Wattstunde flexibel solpanel

Den integrerede aluminiumsplade sikrer, at modulet er ekstremt stabilt for at imødekomme ekstreme krav. Modulerne kan optimalt bruges på ujævne overflader og afrundede niveauer. Fastgjort til en fast overflade kan EFX solcellemodulerne også betrædes.

Solcelle samleskinne

Solcelle-solceller er metaliserede med tynde rektangulære formstrimler, der er trykt på forsiden og bagsiden af en solcelle-solcelle.

Disse metalliske kontakter kaldes samleskinner og har et væsentligt formål: de leder den jævnstrøm, der genereres af solcelle-solcellecellen.

Ofte er solcelle-samleskinner konstrueret af kobber belagt med sølv. Sølvbelægningen er nødvendig for at øge strømledningsevnen (forsiden) såvel som for at sænke oxidationen (bagsiden).

Det højere antal samleskinner reducerer den effektive fingerlængde mellem samleskinnerne, hvilket reducerer tabet af fingermodstand såvel som virkningen af mikrokrakker.

Dette højere antal samleskinner reducerer afstanden mellem skinnestængerne, hvilket mindsker de interne modstandstab.

Selv hvis den højere mængde samleskinner øger skyggen af den solcelle fotovoltaiske celle, forbliver den samlede ydelse af multibarceller meget bedre end konventionelle. 

Solceller er lavet af meget tynde skiver, normalt ca. 0,20 mm tykke. De har en vis fleksibilitet, men kan lide af trykinducerede revner, der er så små, at de er umulige at se med øjet. Disse kaldes mikrokrakker

WATTSTUNDE WS150EFX kvalitets solpanel har dette innovative netværk af ledere med 19 samleskinner (konventionelle monomoduler har kun 5 samleskinner) garanterer, at modulet er ekstremt pålideligt og godt effekt.

Specifikationer

WATTSTUNDE WS150EFX højspændings solpanel
 • Effekt: 150 watt
 • Solceller med ActiveWire elektroder
 • Unikt 19 skinne mesh design
 • Struktureret ETFE belægning
 • Højere stabilitet gennem integreret aluminiumsplade
 • Tilslutningskabel 2 meter
 • Forgreningsdåse med IP65: havvandsbestandig
 • Kabelindføring også mulig nedad (egnet hul er forberedt)
 • ETFE belægning med høj elasticitet og holdbarhed
 • Semi-fleksibel op til 10 %
 • Kan betrædes efter fuld flade vedhæftning til en fast underlag
 • Havvandsbestandig, vejrbestandig
 • Bypass-Diode integreret
 • Celleeffektivitet ≥ 20%
 • Max energi output (Sommer) 600 Wh/d
 • Dimensioner (LxBxH): 1210 x 680 x 4mm
 • Vægt 4,9 kg

Se mere via direkte link: https://solarkontor.de/WS150EFX-HV
eller Wattstunde hjemmeside: https://www.wattstunde.de/

Vores installation

Nuværende solcelleanlæg og placering af nyt solpanel:

Vores nuværende solcelleanlæg er på 220W solpaneler i aluramme, vi udvider nu vores solcelleanlæg med kvalitets produkt WATTSTUNDE WS150 EFX-HV Marine Solarpanel Flexible 150W. 

Vi monterer vores nye Wattstunde solpanel på 150W bagerst på campingvognen, derfor faldt valget på montering af flexible solpanel som kun er 4 mm i tykkelse, derfor kan man ikke se det.

Placering af solcelle wattstunde_800x600

Data og billeder 150W solpanel fra WATTSTUNDE:

Vi monterer vores nye WATTSTUNDE WS150 EFX-HV Marine Solarpanel Flexible 150W bagerst på campingvognen, derfor faldt valget på montering af dette kvalitets flexible solpanel som kun er 4 mm i tykkelse, derfor kan man ikke se det.

Se nedenstående billeder – Data er vist på bagsiden af solpanelet, se nedenstående. 

Wattstunde Solar 800x600
Wattstunde solpanel data
Wattstunde solpanel data
Wattstunde solpanel
Wattstunde solar

Fastgørelse af solpanel:

Vores fastgørelse er planlagt ud fra vi vil være sikker på at kunne demonterer solpanelet igen uden, at det kan ses på taget efterfølgende.
Vi monterer først folie som man også monterer på biler, folien tilpasses så det er ca. 20 mm større end solpanelet således er det til at få løsning hvis det bliver nødvendigt.

Limning af solpanel mod tag/ folie anvender vi TEC 7. Det er vigtigt der sker affedtning inden montering af folie samt på folie inden limning af solpanel. 

Wattstunde 150w

Før installation af WATTSTUNDE 150W

Installlation efter montering af WATTSTUNDE 150W

Solceller WattStunde 150W_850x325
Wattstunde 150W semi fleksible solpanel 800x600
Wattstunde 150W

Kabelgennemføring i tag:

I efteråret 2022 monterede vi en ny tag antenne som blev placeret på en anden placering. Vi har derfor stadig den gamle antenne mast monteret. Vi vælger at demonterer den gamle antennemast og anvender hullet til vores kabelgennemføring. 

Der er monteret 2 meter kabel på solpanelet ved levering, vi gennemfører kablet og samler kablerne indvendigt. Vi trækker kabel frem til batteri som er placeret forrest i campingvognen.  

Kabelgennemføring 800x600
Kabelgennemføring færdig 800x600

Tilslutning ved batteri når man anvender 2 stk. MPPT - Hvad gør man:

Vi monterer en Victron SmartSolar MPPT 75/10 som kun er lader til WATTSTUNDE WS150 EFX-HV  Solarpanel Flexible 150W. 

Vi har således to stk. Victron SmartSolar MPPT – En til det eksisterende solcelleanlæg på 220W i serie, og nu en til det nye WATTSTUNDE solpanel.

Vores to Victron SmartSolar MPPT vil nu begge oplade vores batteri fra de to separate solcelleanlæg, og med optimal opladning .

Test/Konklusion -

Vi har kort testet WATTSTUNDE solpanel, og er positivt overrasket over hvor effektivt det er. Vi tester hen over året 2023 og ser resultaterne med varme skygge o.s.v…

Wattstunde 150W semi fleksible solpanel 800x600
Wattstunde flexibel solpanel

Resultat af en kort test den 15. marts 2023:

Victron SmartSolar 800x600

YouTube - WATTSTUNDE WS150 EFX-HV Marine Solarpanel Flexible 150W

Deltag i Facebook Gruppen Solceller Camping

Du bør havde fokus på følgende ved valg af fleksibel solpaneler

Solpaneler med EFTE

Du bør ikke købe fleksibel solpaneler som ikke er udført med EFTE – Solpaneler med EFTE er holdbare.
Dog bør du være opmærksom på nogle fleksible solpaneler er uden alu plade.
Semi fleksible solpaneler med alu plade er 4 mm tykke som giver en holdbar og stabil konstruktion, som kan betrædes og sikre holdbarhed af solcellekonstruktionen. Ligesom man kan opklodse solpanelet med luft under, vælger man den løsningsmodel kan man ikke betræde solpanelet.  

Fleksibel solpaneler findes i semi fleksibel og i fleksibel – Semi fleksibel kan bøjes, men ofte ikke så meget som fleksibel.

Ny eller gammel teknologi

Antal samleskinner, celler samt teknologi og Bypass-dioder er bla. med til at sikre pålideligt og god effekt solpanel. Man kan købe billigt men det bliver måske dyrt senere idet holdbarhed, effekt ikke bliver optimal. 

Celle effektivitet

Celle effektivitet er forskelligt alt efter størrelse og type solpanel. Man bør ikke monterer fleksibel solpanel som har Celle effektivitet ≥ 20%. 

Hvad er de faktorer, der forårsager skygge? 

Skygge, typisk forårsaget på grund af skyer, miljømæssige forhindringer såsom træer eller nærliggende bygninger, selvskyggende mellem paneler i parallelle rækker, snavs, støv og forskellige andre skrald som fugleklatter osv. Disse skyggeeffekter er også statiske som følge af obstruktionens position eller i nogle tilfælde dynamiske, som et eksempel, en skygge kastet af bevægelige skyer.

Solcellepaneler - Aflæse data for optimal effekt

Når du læser data om solcellepanler støder du bla. på følgende oplysninger:
Solcellepaneler har ofte oplysninger om STC =Standard Test Conditions og Nominel driftscelletemperatur.

Hvad betyder det ?

STC =Standard Test Conditions

Standard Test Conditions (STC) er industristandardbetingelserne, hvorunder alle solcellepaneler testes for at bestemme deres nominelle effekt og andre egenskaber. Når et panel annonceres for at have en kapacitet på for eksempel 150Wp, er dette den effekt, det forventes at producere under STC.

Da alle producenter følger den samme standard, giver det et rimeligt grundlag for at sammenligne dem med hinanden.

Betingelserne (fra IEC 61538 ):

Celletemperatur: 25°C
Indstråling: 1000 W/m²
Luftmasse: 1,5

1000 W/m 2 (1 kW/m 2 ) fuld solskin ved middagstid (bestråling), når panelet og cellerne har en standard omgivelsestemperatur på 25 o C med en havoverfladeluftmasse (AM) på 1,5 (1 sol). Desuden er I SC kortslutningsstrømmen ved STC og V OC er åben kredsløbsspænding.

Bemærk, at temperaturklassificeringen er for cellen i panelet. Ikke den omgivende lufttemperatur. Solpanelceller varmes op, når de udsættes for sollys, og celletemperaturen kan være 20-30 grader højere end omgivelsestemperaturen.

Bare fordi to paneler har samme STC-klassificering, betyder det ikke, at de vil producere den samme mængde strøm på stedet. Panelerne kan f.eks. have forskellige temperaturkoefficienter eller opføre sig anderledes under dårlige lysforhold. STC-vurderinger siger heller ikke noget om byggekvaliteten af ​​panelerne.

Nominel driftscelletemperatur

Den nominelle driftscelletemperatur (NOCT) (nogle gange omtalt som normal driftscelletemperatur) er defineret som den temperatur, som et solpanel opnår under et sæt forhold, der er mere i overensstemmelse med den virkelige verden end STC:

Betingelserne:
Lufttemperatur: 20°C
Indstråling: 800W/m²
Luftmasse: 1,5
Vindhastighed: 1 m/s
Montering = åben bagside

Bemærk, at NOCT bruger den omgivende lufttemperatur , ikke celletemperaturen som i STC.

NOCT er nyttig til at sammenligne to paneler med samme STC-klassificering. Et panel med en højere nominel effekt ved NOCT for eksempel vil generelt resultere i et panel med højere ydeevne.

Solpanelspænding

Spændingen på et solpanel er ikke fast, og vil variere afhængigt af intensiteten af det sollys, der rammer panelet. Det er også stærkt påvirket af temperaturen. 
Når temperaturen på cellerne i et panel stiger, falder spændingen. Dette får også modulets udgangseffekt til at falde. Den mængde, som spændingen ændrer sig med hver gradsændring i temperaturen, kaldes temperaturkoefficient og kan findes på solpanelets datablad.

Et solpanel datablad vil give flere forskellige spændingsværdier. De to vigtigste er:

Voc (ved STC) – Solar Panels åben kredsløbsspænding ved STC. Dette er den spænding, som solpanelet kan forventes at vise over sine terminaler, når det ikke er tilsluttet nogen anden enhed, under standard testbetingelser (STC). 

Vmpp (ved STC) . Solpanelspænding ved det maksimale effektpunkt. 
Den maksimale spænding panelet vil producere ved STC, når det er tilsluttet en inverter med maksimal power point tracking (MPPT).

Solceller placeret vandret - Ydelse i Danmark

Solceller Camping - Optimal effekt (Ikke færdig pakke sæt)

Solceller Camping – Facebook Gruppe

Solcelleanlæg Artikel

Solceller Camping Test varme og skygge

Summary
WATTSTUNDE WS150EFX-HV Marine Solarpanel Flexible 150W
Article Name
WATTSTUNDE WS150EFX-HV Marine Solarpanel Flexible 150W
Description
Solcellemoduler i EFX Active Wire-serien er semi-fleksible moduler monteres med de kraftige Active Wire solceller, som har en cellevirkningsgrad på over 20%.  
Author
Publisher Name
Caravaninfo.dk
Publisher Logo

Skriv en kommentar

Din e-mailadresse vil ikke blive publiceret. Krævede felter er markeret med *

Scroll to Top